Videospeler inladen...

Mattias Tuyls in Venezuela: "Zelfbenoemde interim-president Guaidó daagt Maduro uit door langs grote poort terug te keren"

De zelfbenoemde Venezolaanse interim-president Juan Guaidó daagt huidig president Nicolás Maduro uit met zijn terugkeer naar het land. Dat zegt VRT NWS-journalist Mattias Tuyls ter plaatse. Ondertussen zijn duizenden aanhangers van Guaidó de straat opgekomen om hun steun te betuigen. "Zij zijn strijdbaar en hoopvol."

Even terug naar 23 januari, toen parlementsvoorzitter Guaidó zichzelf uitriep tot interim-president van Venezuela. Dat deed hij uit ongenoegen met de herverkiezing van huidig president Nicolás Maduro. Een verkiezing die door het parlement als onwettelijk wordt beschouwd. 

Ondanks een verbod vertrok hij een dikke week geleden op rondreis door Latijns-Amerika. Hij bracht een bezoek aan Colombia, Argentinië, Brazilië, Ecuador en Paraguay. Rond 17 uur onze tijd landde Guaidó op de luchthaven van Caracas.

"Hij komt langs de grote poort weer naar binnen en dat is toch wel durven. Hij daagt hiermee Maduro wel wat uit", zegt VRT NWS-journalist Mattias Tuyls ter plaatse. "Veel mensen dachten dat hij meteen zou worden gearresteerd omdat het Hoger Gerechtshof hem had verboden het land te verlaten, maar dat is niet gebeurd. Hij is naar het oosten van het land getrokken, begeleid door tal van ambassadeurs van bevriende Latijns-Amerikaanse en Europese landen. Zij hielden een oogje in het zeil, zodat hem niets zou overkomen." 

"De vraag is natuurlijk wat Maduro nu gaat doen. Gaat hij hem alsnog oppakken? Dan riskeert hij wel verhoogde spanningen en onrust. Maar als hij alles laat begaan, dan lijdt hij gezichtsverlies tegenover de eigen achterban."

De betogers voelen zich gesteund door de internationale gemeenschap

Ondertussen zijn duizenden aanhangers van Guaidó - op zijn vraag - op straat gekomen. "Ik ben er ook geweest en er was veel ambiance. Mensen stonden er met Venezolaanse vlaggen en hadden witte kleren aan. Ze keken duidelijk uit naar de komst van Guaidó, die er uiteindelijk ook een speech heeft gegeven. Guaidó is daar echt als een held onthaald."

"Ik heb vandaag met aanhangers van de oppositie gepraat", zegt Tuyls. "Zij zijn heel strijdbaar en hoopvol. Zij zijn blij dat iemand als Guaidó is opgestaan. Het grote probleem bij de oppositie was altijd de interne verdeeldheid. Ze konden geen vuist maken tegen de regering van Maduro, die wél de rangen sloot. Nu zijn mensen echt strijdbaar. Ze voelen zich ook gesteund door de internationale gemeenschap, want heel wat westerse landen hebben Guaidó erkend als interim-president."

Bekijk hieronder de beelden van de aankomst van Guaidó en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Guaidó heeft een dubbele strategie, volgens Tuyls. "Langs de ene kant probeert hij zoveel mogelijk de internationale druk te vergroten. Langs de andere kant blijft hij inpraten op het leger, want daar ligt de sleutel voor een mogelijke machtswissel. Ondertussen zijn al zo'n vijfhonderd militairen overgelopen. Hij gebruikt elke kans om hen te overtuigen."

Voorlopig zijn er nog geen tegenbetogingen gepland door de aanhangers van de regering vandaag. "Maar ik kan me bijna niet voorstellen dat zij niet de straat op zullen gaan als er zo'n mensenzee gaat protesteren tegen de regering."

Bekijk hier het gesprek met Mattias Tuyls in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Politici komen en gaan. Aan de armen denken ze niet"

Tuyls sprak in hoofdstad Caracas met bewoners van een sloppenwijk. Sommigen hebben weinig boodschap aan de politieke strijd tussen Maduro en Guaidó, stelde hij vast. "Naar de armen kijkt niemand."

Bekijk hieronder zijn reportage:

Videospeler inladen...

De Verenigde Staten steunen Guaidó als zelfbenoemde interim-president. De regering van Donald Trump wil 20 miljoen dollar geven aan Venezuela, op voorwaarde dat Maduro opstapt. "Daarmee voeren ze de druk op", zegt correspondent Björn Soenens. 

Bekijk hier het gesprek met Björn Soenens in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen