Grootste bijeenkomst van mensen ooit: meer dan 230 miljoen hindoe-pelgrims voor Kumbh Mela in India

De voorbije zeven weken hebben dagelijks miljoenen hindoes een duik genomen in de samenloop van de rivieren Ganges, Yamuna en Sarasvati in de stad Prayagraj. Daarmee is dit festival met voorsprong de grootste bijeenkomst van mensen ooit.

Vandaag was de laatste dag dat de pelgrims een bad konden nemen in het heilige water van de Sangam, de samenloop van de rivieren de Ganges en de Yamuna en de mythische rivier Sarasvati. Daarmee konden ze al hun zonden en al het negatieve wegwassen en met een schone lei herbeginnen.

Met 230 miljoen bezoekers was het de grootste bijeenkomst van mensen ooit. Op de vorige editie in 2013 kwamen er 120 miljoen mensen. De Kumbh Mela of het "Kruikenfestival" vindt om de zes jaar plaats, afwisselend is er een groot of een kleiner festival, maar op deze "kleine" editie zijn er dus veel meer mensen afgekomen dan bij de "grote" zes jaar geleden.

Nu is dat rituele bad weliswaar gespreid over zeven weken, maar toch namen er dagelijks miljoenen mensen een bad in de samenloop van de drie rivieren. Het is een kleurrijke en vrolijke vertoning waarbij naakte "saddhu's" of heilige mannen met drietanden voorgaan, maar iedere hindoe mag uiteindelijk in de rivieren.

De pelgrimstocht vindt plaats in de stad Prayagraj, het vroegere Allahabad in de noordelijke Indiase deelstaat Uttar Pradesh. Die naam is veranderd omdat radicale hindoes aanstoot namen aan Allahabad, dat verwijst naar de islam. Daarom is de stad herdoopt in de vroegere naam in het Sanskrit.

Oudste religie ter wereld?

Het hindoeïsme is al duizenden jaren oud - al is er in die tijd veel veranderd - en het is de religie van meer dan 80 procent van alle inwoners in het thuisland India. Daarnaast zijn er nog grote hindoeïstische gemeenschappen in Nepal, Pakistan, Bangladesh en het eiland Mauritius in de Indische Oceaan en overal waar er Indische minderheden wonen.

De religie is ook overheersend op het Indonesische eiland Bali. Dat laatste heeft wel een heel aparte vorm ontwikkeld die nogal verschilt van het hindoeïsme elders.

Wereldwijd zouden er 1,15 miljard hindoes zijn, goed voor 15 procent van de bevolking en het is daarmee de derde religie na christendom en islam, en voor boeddhisme.

De "trimurti" of drievuldigheid van de belangrijkste hindoegoden Brahma, Shiva en Vishnu. Foto: Calvinkrishy

Meest gelezen