Videospeler inladen...

Minstens 23 doden na tornadogeweld in Alabama

In de zuidoostelijke Amerikaanse staat Alabama hebben enkele tornado's zondag het leven gekost aan minstens 23 mensen. Verschillende mensen raakten zwaargewond, er zijn ook nog vermisten.  

Tornado's hebben lelijk huisgehouden in de staten Alabama, Georgia en Florida, maar de schade is het grootst in Alabama. De eerste tornado die de staat trof, was bijna een kilometer breed en had een windsnelheid van minstens 218 kilometer per uur, aldus de National Weather Service in Birmingham, de grootste stad van Alabama. De dienst had eerder een waarschuwing voor tornado's uitgevaardigd.   

Vooral Lee County, op de grens met Georgia, werd het zwaarst getroffen. Veel details ontbreken voorlopig nog, maar volgens de autoriteiten is vooral in het plaatsje Beauregard de schade enorm. Een van de tornado's trok een spoor van vernieling van 400 meter breed en verschillende kilometers lang.

"Bomen zijn ontworteld, mobiele huizen zijn weggewaaid, het puin hangt gewoon in de bomen, tienduizenden huizen zitten zonder stroom. Een plaatselijke sheriff omschreef de aanblik van de verwoesting alsof iemand een enorme schop gepakt had en die over de grond geschraapt had", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

(lees verder onder de kaart)

Jay Jones, sherrif van Lee County, omschrijft de situatie als "catastrofaal". "De grootste moeilijkheid is de gigantische omvang van het puin op de plaatsen waar de huizen stonden. Het is het meeste dat ik ooit al heb gezien", vertelt hij aan CNN.

De aandacht gaat nu vooral naar zoek- en reddingsacties. Tot nu toe zijn al 23 dodelijke slachtoffers geteld, onder hen ook kinderen. Verschillende mensen raakten gewond of zijn nog vermist, de kans bestaat dat het aantal doden nog zal oplopen.

De National Weather Service stuurt later vandaag drie teams ter plaatse om de schade op te meten.

Videospeler inladen...

(Lees verder onder de tweets)

"Tornado Alley"

"In de Verenigde Staten heb je een zogenoemde Tornado Alley, een gebied waar tornado's geregeld voorkomen. Dat is vooral in de staten Texas, Kansas en Oklahoma", zegt Soenens. "Alabama maakt daar ook deel van uit, staat op plaats 10 in de lijst. In Alabama zijn er gemiddeld 44 per jaar, uitzonderlijk zijn tornado's er dus niet. Door de kracht en het feit dat die tornado's nu over woongebied trokken, is de schade niet te overzien."

Het verschil tussen een tornado en een orkaan

Een tornado of een orkaan, wat is nu eigenlijk het verschil? Weerman Frank Deboosere legt uit.

Een orkaan is een reusachtig groot gebied met erg slecht weer. Zo'n gebied beweegt maar langzaam, daardoor kan plaatselijk veel regen vallen. Een orkaan kan een diameter van meer dan 500 km hebben. Een tornado of windhoos is een klein, lokaal weerverschijnsel. Door een groot temperatuurcontrast tussen de lucht aan de grond en de lucht op een hoogte van 10 km ontstaat een soort "slurf" die alles opzuigt. De diameter van een tornado varieert van enkele tientallen meters tot ongeveer 1 km.

Meer lezen kan op de website van Frank Deboosere.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen