AP2011

Nederland roept ambassadeur terug uit Iran

De Nederlandse regering roept haar ambassadeur terug uit Teheran voor overleg. Dat is een reactie op de uitzetting van twee ambassademedewerkers door Iran. Eerder ontbood de minister van Buitenlandse Zaken de Iraanse ambassadeur in Den Haag.

Stef Blok, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, noemde de uitzetting van de twee ambassademedewerkers eerder al 'onaanvaardbaar' en schadelijk voor de onderlinge betrekkingen. Toch ging Iran door met het plan en zette de twee Nederlandse diplomaten afgelopen zondag op het vliegtuig naar huis. De twee zijn door Iran als persona non grata verklaard.

De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de uitwijzing van het tweetal een veiligheidsmaatregel is. Iran is namelijk boos op Nederland wegens de uitzetting van twee Iraanse diplomaten in juni 2018. Zij werden er toen van verdacht betrokken te zijn bij de liquidatie van twee Iraanse dissidenten die in Nederland woonden. De twee diplomaten werkten op de ambassade in Den Haag en zijn medewerkers van de Iraanse inlichtingendienst. Iran liet destijds al weten wraak te willen nemen en ontkent alle betrokkenheid.

In 2015 en 2017 werden twee Nederlanders van Iraanse afkomst om het leven gebracht in de regio van Den Haag en Almere. Beiden waren fel tegenstander van het Iraanse regime. De inlichtingendienst AIVD had sterke aanwijzingen dat Iran achter de liquidaties zat. Ook in andere Europese landen vonden moordaanslagen plaats, wat de verstandhouding deed vertroebelen. De Europese Unie besloot, onder meer om die reden, begin dit jaar sancties op te leggen aan Iran.

Meest gelezen