De Netflix-film "Roma" won op de Oscars drie keer.
2019 Invision

Netflix reageert op Oscarkritiek: "We houden van cinema. Maar ook nog van een aantal andere zaken..."

De populaire streamingdienst Netflix heeft gereageerd op de kritiek dat het deelneemt aan de Oscars. Concrete aanleiding is de Netflix-film "Roma" die tien nominaties in de wacht sleepte en er drie van wist te verzilveren. Onder anderen regisseur Steven Spielberg vindt dat Netflix eigenlijk thuishoort bij de Emmy's. De streamingdienst-gigant tweet nu onomwonden dat hij van "cinema houdt" én van een aantal "andere zaken".

Netflix is de voorbije jaren een vaste waarde geworden, ook in Belgische tv-kamers. Met tien Oscarnominaties voor "Roma" werd de streamingdienst  zelfs definitief op de kaart gezet als een volwaardige filmstudio. Maar de kritieken weerklinken luid. Steven Spielberg, bekend van kaskrakers als "E.T.", "Schindler's list" en "Jurassic park", vindt dat streamingdiensten niet thuishoren op de Oscars.

"Als je tv kiest, ben je een tv-film. Goede werken verdienen dan een Emmy (de prestigieuze Amerikaanse tv-prijzen, red.), zegt hij. Spielberg wil daar ook werk van maken en zal het aankaarten bij de organisatie van de Oscars, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. De regisseur zit bij de raad van bestuur (samen met 50 andere filmmakers) en het is die raad die waakt over de missie en de visie van de Oscars. 

2018 Invision

Korte maar krachtige tweet

Netflix heeft nu gereageerd op Twitter, zonder daarbij expliciet te verwijzen naar Spielberg. "We houden van cinema. Maar we houden ook nog van een aantal andere dingen:

1) Toegang voor mensen die zich niet altijd een cinematicket kunnen veroorloven, of die in steden zonder bioscoopzalen wonen.
2) We houden ervan iedereen, waar ter wereld ook, op hetzelfde moment van de releases te laten genieten.
3) We houden ervan filmmakers meer manieren te gunnen om hun werk te delen."

Niet elke regisseur is het eens met Spielbergs kritiek. Ava DuVernay wist een Oscarnominatie te krijgen voor haar Netflix-documentaire "13th". "Netflix verspreidt zwarte cinema. (...) Slechts één van mijn films kreeg een wereldwijde release", tweette ze. "Niet "Selma". Niet "A wrinkle in time". Maar "13th". Via Netflix. Dát telt." 

Regisseur Paul Schrader, bekend van "American gigolo", pleit voor een samenwerking tussen bioscoopketens en streamingdiensten. Hij vindt dat Netflix veel financieel minder interessante films een kans geeft. Anderzijds lieten streamingdiensten zijn thriller "First reformed" links liggen en zag productie- en distributiebedrijf A24 er wel iets in. Dat leverde een Oscarnominatie voor beste originele scenario op. Volgens Schrader zou de film verloren gegaan zijn in de uitgebreide Netflix-bibliotheek.

Meest gelezen