Nieuwe Volvo's zullen niet sneller dan 180 km per uur kunnen rijden

Volvo gaat als eerste automerk de maximale snelheid van wagens die vanaf volgend jaar van de band rollen tot 180 kilometer per uur begrenzen. Volvo heeft van veiligheid een topprioriteit gemaakt, zeker in zijn reclamestrategie. De Zweedse autofabrikant wil met deze beslissing dat imago kracht bijzetten.

212 kilometer per uur. Dat is, tot nu, de topsnelheid van Volvo's 'snelste' auto, de XC 90 T8.  Maar vanaf volgend jaar is het dus gedaan.  Van alle Volvo-modellen, ook de duurste en meest prestigieuze, wordt de maximumsnelheid begrensd tot 180 kilometer per uur. 

Duitse snelwegen zijn het walhalla voor de liefhebbers van snelle personenauto's.   Op sommige trajecten is er geen snelheidslimiet, dus daar mag je zo snel rijden als je wil en zo snel als je auto aankan.  "Precies daarop is onze beslissing gebaseerd", zegt Volvo-CEO Hakan Samuelsson.  "Op de snelwegen in Duitsland is een belangrijk deel van de zware ongelukken te wijten aan snelheden boven de 180 kilometer per uur".

Tien jaar geleden begon Volvo met 'Vision 2020'. Dat project staat voor de doelstelling dat, vanaf 2020, niemand meer zou overlijden of zwaar gewond raken in een nieuwe Volvo.  Dat blijft het plan, of het doel.  Volvo heeft nu ingezien dat die doelstelling niet realistisch is (mocht ze dat ooit al geweest zijn) indien het zijn nieuwe auto's niet automatisch begrenst tot 180 kilometer per uur.  

Meest gelezen