Videospeler inladen...

Muziekkenners over overlijden Keith Flint van The Prodigy: "Hij heeft dancemuziek een smoel gegeven"

Van "game changer" tot "de man die dancemuziek een gezicht gaf", muziekkenners schuwen grote woorden niet als het gaat over Keith Flint. De frontman van The Prodigy is onverwacht overleden op 49-jarige leeftijd. "Zo goed als alle hiphopbands van vandaag hebben veel van hem geleerd"

Herman Schueremans, organisator van Rock Werchter, laat in een reactie weten dat Keith Flint en The Prodigy "game changers waren in de muziekindustrie. Ze hoorden erbij op Rock Werchter."

Peter Decuypere, de man achter "I Love Techno" omschrijft Flint als een "bom energie" op het podium. "Ze hebben dancemuziek een smoel gegeven. Denk maar aan The Chemical Brothers: niemand kan zich daar een gezicht bij voorstellen. Bij The Prodigy was niet enkel de muziek de moeite waard, ook de performance ontplofte van energie."

Net door die opgemerkte optredens zijn Keith Flint en The Prodigy ook zo beroemd geworden, zegt Decuypere. "Je moest niet van de muziek houden om de optredens van The Prodigy op te merken."

Niet het brein, wel het gezicht

Flint heeft zelf in interviews aangegeven dat hij niet het brein was achter The Prodigy. "Hij was een echte frontman", aldus Peter Decuypere. "Wie aan The Prodigy denkt, denkt waarschijnlijk enkel en alleen Flint. Zonder hem zou de band waarschijnlijk niet meer bestaan."

Een opgemerkte frontman die optredens naar een hoger level tilde, is een inspiratie geweest voor andere muziekgroepen. "Ik denk dat bands als Daft Punk heel veel geleerd hebben van The Prodigy. Ook alle hiphopgroepen van vandaag hebben rechtstreeks of onrechtstreeks inspiratie bij hen gehaald."

Jeroen De Pessemier van The Subs is grote fan, dat zei hij op Studio Brussel. "Ze hebben punk en elektronica naar een hoger niveau getild. Ook hun videoclips zijn nog altijd een referentie", aldus De Pessemier. The Subs hebben in Rijsel ooit het voorprogramma gespeeld voor een optreden van The Prodigy.

Hij voelde dat het feestje voorbij was

Sasha Van der Speeten, muziekjournalist

Ook muziekjournalist Sasha Van der Speeten (De Morgen en Bruzz) was grote fan van The Prodigy. "De groep slaagde erin om uit het hokje van de dancemuziek te breken. Ook grote rockartiesten, zoals The Foo Fighters en Oasis waren fan van The Prodigy", zei Van der Speeten in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Hoewel velen de optredens van The Prodigy in de jaren '90 als "fantastisch" omschreven, was de band volgens Van der Speeten de laatste jaren wat op z'n retour. "Je voelde dat ze voorbij hun hoogtepunt waren, en ze hebben zelf in interviews ook aangegeven dat het bijna tijd werd om met pensioen te gaan."

Lugubere uitspraken

Volgens Van der Speeten had Flint zelf in interviews al gezegd dat "als  ik aanvoel dat ik klaar ben, ik er zelf een eind aan maak." 

"Hij had het gevoel dat hij alles uit het leven heeft gehaald, en dat hij de muziekwereld niet meer veel te bieden had. Voor hem voelde het aan alsof het feestje voorbij was."

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen