Videospeler inladen...

Recordbedrag teruggevorderd wegens energiefraude, ruim 2,2 miljoen euro afkomstig van illegale wietplantages

Er is vorig jaar voor een recordbedrag gerecupereerd uit dossiers rond energiefraude. De toenmalige netbeheerder Eandis - dat intussen samen met Infrax Fluvius is geworden - kon in zijn gebied liefst 3,4 miljoen euro terugvorderen. Opvallend: het grootste deel komt van illegale wietplantages. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD). 

Sinds vorig jaar hebben de netbeheerders meer mogelijkheden om energiefraude te detecteren en aan te pakken. "En de aanpak werkt", zegt Andries Gryffroy. "Het net sluit zich rond energiefraudeurs", zegt ook bevoegd minister Peeters.

Het aantal fraudedossiers is van 834 in het jaar 2017 gestegen naar 1.233 vorig jaar. Het gaat dan enkel over het gebied dat het voormalige Eandis bestreek (zo'n 239 Vlaamse gemeenten), van Infrax zijn er nog geen cijfers. Het overgrote deel van de dossiers ging over gesjoemel met energiepremies, maar ook het aantal dossiers rond energiediefstal, wietplantages en groenestroomcertificaten voor zonnepanelen nam toe.

In totaal kon Eandis zo 3,4 miljoen euro recupereren van mensen die zich hadden bezondigd aan energiefraude. Drie kwart van dat totaalbedrag (zo'n 2,2 miljoen euro) is afkomstig van wietplantages waarbij de daders illegaal elektriciteit aftapten van het net. Doorgaans komt dat aan het licht omdat bewoners in de buurt elektriciteitsproblemen krijgen, denk aan het knipperen van lampen.

De aanpak van fraude met groenestroomcertificaten leverde ruim 730.000 euro op. "Op een gegeven moment is de opbrengst van groenestroomcertificaten gedaald en sommige mensen hebben hun documenten gewijzigd om de hogere groenestroomcertificaten te bekomen. Dat heeft men kunnen traceren", zegt minister Lydia Peeters.

"Energiefraude kunnen we niet tolereren en moet kordaat worden aangepakt. De cijfers bewijzen dat de strijd tegen energiefraude succesvol is en dat de pakkans vergroot", besluit Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen