Sint-Baafskathedraal maakt zich op voor Van Eyck-jaar

Maandag zijn de werken in de Sint-Baafskathedraal in Gent gestart. De kathedraal wordt klaargestoomd voor het Van Eyck-jaar in 2020.

Volgend jaar staat Gent in het teken van de schilder Van Eyck en zijn meesterwerk het Lam Gods. De Sint-Baafskathedraal, waar het Lam Gods te bezichtigen is, is het middelpunt van dit feestjaar. Vanaf maandag starten de werken om de kathedraal er tegen 2020 op zijn paasbest uit te laten zien.

Vernieuwing

“Er komt een nieuwe toren met een lift om de vier verdiepingen voor iedereen toegankelijk te maken”, zegt rector Ludo Collin. “We gaan de vijf kranskapellen restaureren, met in het midden de sacramentskapel, waar een nieuwe locatie wordt aangemaakt voor het opstellen van het Lams Gods. En we gaan in de crypte een onthaalcentrum maken, dat betekent dat in de crypte alle vloeren eruit moeten, nieuwe elektrische leidingen, nieuwe nutsvoorzieningen, dus het wordt een heel omvangrijk werk.”

Grote investering.

De werken zullen zo'n 6,5 miljoen euro kosten. En dat is nodig, zegt rector Ludo Collin: “Het is een zeer forse investering omdat we vinden dat het Lam Gods zo’n belangrijk kunstwerk is dat de manier waarop het nu aan het publiek getoond wordt eigenlijk het kunstwerk onwaardig is, en we willen dat op een heel goede manier realiseren dankzij de medewerking van heel veel betrokkenen.”

 

 

Meest gelezen