Videospeler inladen...

Komt zelfbenoemd interim-president Guaidó naar Venezuela terug? En hoe zal president Maduro reageren?

In Venezuela wordt met spanning uitgekeken of zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó vandaag terugkeert naar zijn land of niet. Als hij vandaag effectief terugkeert, dan staat de Venezolaanse president Nicolas Maduro voor een moeilijke keuze. Als hij Guaidó laat arresteren omdat hij een reisverbod heeft genegeerd, riskeert hij nog heviger protest, niet alleen in eigen land maar ook internationaal. Maar als Maduro laat begaan, kan zijn rivaal Guaidó het verzet in Venezuela blijven organiseren.

Na een rondreis door Zuid-Amerika plant oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaidó vandaag terug te keren naar Venezuela. Op Twitter heeft hij opgeroepen om zijn terugkomst aan te grijpen om te manifesteren. "Ik kondig mijn terugkeer naar het land aan. Ik roep het Venezolaanse volk op om om 11 uur bijeen te komen over het hele land", klinkt het.

"Het is afwachten wat dat wordt", zegt VRT-journalist Mattias Tuyls die in Venezuela is. "Het is carnaval en dat betekent twee vrije dagen. Guaidó richtte zich deze keer naar de ambtenaren om actie te voeren. Wellicht zullen de aanhangers van Maduro zich ook mobiliseren als tegenreactie."  

Guaidó had een reisverbod genegeerd en was tien dagen geleden naar buurland Colombia afgereisd om toe te zien op de leveringen van humanitaire hulp. Hij bezocht sindsdien ook Brazilië, Paraguay, Argentinië en Ecuador. Hoe en wanneer precies Guaidó zal terugkeren naar zijn land, is niet geweten. "Hij laat niet in zijn kaarten kijken, een strategie die hij al sinds 23 januari toepast, toen hij zichzelf uitriep als interim-president", verduidelijkt Tuyls.

Wat moet Maduro doen met zijn rivaal?

De terugkeer van Guaidó vormt een uitdaging voor president Nicolas Maduro. "Er wordt gespeculeerd dat mocht Guaidó op de internationale luchthaven landen, hij onmiddellijk wordt opgepakt", zegt Tuyls.

Bij een arrestatie dreigt een hevige internationale reactie. Zo waarschuwde de Europese Unie afgelopen weekend nog Guaidó niet op te pakken, om de spanning niet te doen oplaaien.

Laat Maduro Guaidó ongemoeid terugkeren, dan ondermijnt de oppositieleider met succes de autoriteit van Maduro. "Dan lijdt Maduro gezichtsverlies en zal hij bij zijn achterban aan autoriteit inboeten. Dat kan hij in deze gespannen politieke context missen", aldus Tuyls.

Komt het tot een militaire interventie?

Rolt ook over de tongen: een Amerikaanse militaire interventie in Venezuela. "De meningen zijn verdeeld daarover", stelt Tuyls. "De Amerikanen hebben een geschiedenis van inmenging van wat zij hun Latijns-Amerikaanse "achtertuin" noemen. In de vorige eeuw hebben ze veertig keer -op de een of andere manier- een regimewissel geforceerd, maar het blijft onduidelijk of het nu zover zal komen."

Kort: wat voorafging

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf op 23 januari uit tot interim-president van Venezuela. Hij kreeg de steun van een vijftigtal landen, waaronder de Verenigde Staten. Guaidó verzet zich tegen de herverkiezing van Maduro, die het parlement als onwettelijk heeft gekwalificeerd.

De zelfbenoemde interim-president verdeelt het land enorm. "Er zijn er die vinden dat Guaidó een loopje heeft genomen met de grondwet. Anderen vinden dat hij nét volgens de grondwet heeft gehandeld. Voor de ene is hij een nobody, voor de andere een held."

Beluister hier het gesprek met Mattias Tuyls in "De ochtend" (Radio 1): 

"Politici komen en gaan. Aan de armen denken ze niet"

VRT NWS-journalist Mattias Tuyls sprak in hoofdstad Caracas met bewoners van een sloppenwijk. Sommigen hebben weinig boodschap aan de politieke strijd tussen Maduro en Guaidó, stelde hij vast. "Naar de armen kijkt niemand." Bekijk hieronder zijn reportage.

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen