Videospeler inladen...

Minister-president Bourgeois (N-VA) doet deur dicht voor klimaat­intendant: "De klimaat­maatregelen zijn er"

De Vlaamse regering is niet van plan deze legislatuur nog een klimaatintendant aan te stellen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) staat afwijzend tegenover het idee. Volgens hem zijn er geen grote tegenstellingen in de strijd tegen de klimaatverandering en heeft de regering al veel maatregelen genomen. "Het probleem is dat actiegroepen niet weten wat wij allemaal al gedaan hebben", zegt de Vlaamse regeringsleider in "De ochtend" op Radio 1.

Het idee van een klimaatintendant komt van Manu Claeys van de actiegroep stRaten-generaal, die actief is in het Antwerpse mobiliteitsdebat. Naar analogie met het Oosterweeldossier - dat na jaren blokkering vlot werd getrokken door een intendant -, zou een klimaatintendant volgens Claeys de Vlaamse regering kunnen samenbrengen met actiegroepen om een klimaatbeleid uit te tekenen. Hij stelt dan ook voor dat de Vlaamse regering nog voor de verkiezingen van 26 mei een vacature zou uitschrijven.

Maar de Vlaamse regering zal deze legislatuur zeker niet meer overgaan tot het aanduiden van een klimaatintendant, laat minister-president Bourgeois verstaan. Volgens hem is er een groot verschil met het Oosterweeldossier. "Daar hadden we 20 jaar blokkering en tegengestelde visies. In het klimaatdebat heb je geen verschillende visies, ik kom nauwelijks mensen tegen die niet de strijd tegen de klimaatverandering willen aangaan. Dat is zo voor de Vlaamse overheid, voor onze energie, onze bouwsector en onze landbouw."

De N-VA-politicus en Vlaams regeringsleider staat dus afwijzend tegenover het idee van een klimaatintendant. "Heel veel Vlamingen en actiegroepen weten niet wat wij allemaal al gedaan hebben. We hebben heel sterke maatregelen genomen, zoals de kilometerheffing voor vrachtwagens, vergroening van de verkeersbelasting, groene bussen bij De Lijn, fietssnelwegen... Dus de maatregelen zijn er. Ik sta altijd open voor dialoog en ik wil ook verder gaan, maar de maatregelen moeten betaalbaar zijn en mogen onze jobs niet wegnemen."

"Niet de sfeer creëren alsof er grote tegenstellingen zijn"

Bourgeois sluit niet uit dat er "vroeg of laat misschien bepaalde bemiddelingen nodig zijn". "Maar hier is het een punt dat de verkozen politici daar verantwoordelijkheid in dragen en afrekenbaar zijn bij de publieke opinie. En die regering heeft gezegd open te staan voor nieuwe bijkomende voorstellen. Mochten daar ooit verregaande conflictsituaties uit groeien, dan kan je misschien overwegen om tot zo'n intendant te komen. Maar dat zie ik op dit ogenblik niet."

"De zorgen van wie de strijd wil aangaan tegen klimaatverandering zijn ook de zorgen van de regering", maakt Bourgeois zich in dat licht sterk. "Je mag hier niet de sfeer creëren alsof er een grote tegenstelling is."

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten en minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V) wezen het voorstel gisteren niet af. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) doet nu de deur dicht. "Dat is wat mij en mijn partij betreft nu in deze regeerperiode niet aan de orde."

Beluister hier Vlaams minister-president Geert Bourgeois in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen