AP1984

VRT gaat "omzichtiger" omspringen met muziek van Michael Jackson na documentaire over misbruik

Naar aanleiding van de documentaire "Leaving Neverland", waarin twee mannen getuigen over seksueel misbruik door Michael Jackson, kondigt VRT aan "omzichtiger" te zullen omspringen met Jacksons muziek. "We gaan geen censuur toepassen", klinkt het. "Maar als we nu een nummer van hem spelen dan zal in de presentatie verwezen worden naar de huidige controverse, en indien nodig context worden meegegeven."

Op vrijdag zal Canvas de documentaire "Leaving Neverland" uitzenden. Daarin getuigen twee mannen dat ze als kind seksueel misbruikt zijn door artiest Michael Jackson. De documentaire deed internationaal al heel wat stof opwaaien.

In het licht van die documentaire hebben verschillende radiozenders beslist de muziek van Michael Jackson voortaan niet meer te spelen. De Britse radiozender BBC 2 zal helemaal geen muziek van Jackson meer uitzenden, de Noorse openbare omroep NRK zet een ban van twee weken op "the king of pop". 

Bij VRT zal de muziek wél nog gedraaid worden. "De VRT gaat geen censuur toepassen, of de muziekgeschiedenis herschrijven. Wel gaan we omzichtiger omspringen met de muziek van Michael Jackson. Als we nu een nummer van hem spelen dan zal in de presentatie verwezen worden naar de huidige controverse, en indien nodig context worden meegegeven. Voor de verdere toekomst houden we de vinger op de pols", klinkt het in een mededeling.

Medialaan: "We hebben veel gediscussieerd, we blijven Jackson draaien"

Bij Medialaan, het bedrijf achter de commerciële Vlaamse radiozenders Q Music en Joe, blijven ze ook muziek van Michael Jackson draaien. "We hebben er veel over gediscussieerd", zegt woordvoerster Sara Vercauteren. "Maar de muzikale erfenis is zo groot dat we hem niet gaan bannen. We zullen uiteraard op antenne ook wel spreken over de documentaire, maar gaan niet elke keer context meegeven."

Meest gelezen