Archieffoto: Europees president Donald Tusk (l) en Amerikaans president Donald Trump (r).
Nicolas Maeterlinck

Einde aan diplomatieke rel: VS beschouwt EU opnieuw als een "staat"

De Verenigde Staten hebben de diplomatieke status van de Europese Unie opnieuw verhoogd naar "staat". Het einde van een rel over diplomatiek protocol tussen twee "betrouwbare partners".

Eind vorig jaar beslisten de Amerikanen om de Europese Unie niet langer als een "staat" maar als een "internationale organisatie" te beschouwen. Die aanpassing kwam pas begin januari aan het licht toen de EU-ambassadeur in Washington opmerkte dat hij pas als laatste in de rij aan de beurt kwam tijdens het eerbetoon aan George Bush Sr. en niet samen met de nationale ambassadeurs. Hij bleek ook niet meer uitgenodigd te zijn voor een aantal plechtigheden.

Bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was toen te horen dat men "vergeten was de statusvermindering te melden aan de EU". Voor de EU voelde het aan als een vernedering. Zowel de statusverlaging zelf als de vergetelheid om het te melden kwam hard aan in Brussel. Dat is nu rechtgezet. Voortaan wordt de EU weer als een staat beschouwd, het hoogste trapje in de diplomatieke rangorde.

Om de diplomatieke rel helemaal te beslechten, noemde de Amerikaanse ambassadeur bij de EU, Gordon Sondland, de Europese Unie "een unieke, belangrijke organisatie en een van Amerika's meest waardevolle partners in het verzekeren van internationale veiligheid en vooruitgang". "De veiligheid en het succes van Europa is onlosmakelijk verbonden aan dat van de Verenigde Staten. Onze hechte band en samenwerking dient dan ook op elk niveau erkend te worden."

EU-ambassadeur?

De lidstaten van de Europese Unie hebben een eigen ambassade in Washington, maar daarnaast is de EU er ook als blok vertegenwoordigd. (Net als in intussen bijna 150 landen en andere internationale organisaties.) In september 2016 - nog onder president Barack Obama - is de status van de EU-vertegenwoordiging verhoogd tot die van een natiestaat.

De EU-ambassadeur stond daardoor op hetzelfde diplomatieke niveau als de nationale ambassadeurs. Onder Trump werd die status opnieuw verlaagd naar internationale organisatie. Met alle protocollaire gevolgen van dien. Tot vandaag. De huidige EU-ambassadeur in de VS is de Griek Stavros Lambrinidis.

Meest gelezen