Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó is terug in Venezuela

Vanavond is oppositieleider Juan Guaidó geland op de luchthaven van Caracas in Venezuela. Hij riskeert er wel gearresteerd te worden omdat hij eerder het land verlaten had ondanks een gerechtelijk verbod.

Guaidó werd bij zijn aankomst opgewacht door de ambassadeurs van Duitsland, Frankrijk, Portugal en Roemenië. Dat is een sterk signaal van vier Europese lidstaten die Guaidó erkennen als interim-president.

De aanwezigheid van de diplomaten bemoeilijkt wel een mogelijke arrestatie door de politie van de linkse president Nicolás Maduro, de grote rivaal van Guaidó. Beiden beschouwen zichzelf als staatshoofd van Venezuela dat in een diepe politieke en economische crisis zit.

Guaidó was ondanks een verbod op 23 februari in het geheim naar buurland Colombia gereisd. Hij heeft daarna een rondreis gemaakt langs Argentinië, Brazilië, Ecuador en Paraguay, waar hij als staatshoofd ontvangen is.

De terugkeer van Guaidó kan de spanningen in Venezuela nog verder opdrijven. In het land zijn er zowel betogingen van voor- als tegenstanders van Guaidó.

Meest gelezen