(archieffoto)

Code geel niet meer van kracht, Brusselse parken weer open

Code geel is niet meer van kracht in ons land, de felle rukwinden van vannacht en vanmorgen zijn gaan liggen. Ook het tijdelijke nummer 1722 voor niet-dringende oproepen is afgesloten. In Brussel zijn ook de parken weer open. Op verschillende plekken in Vlaanderen was er vanmorgen een zware wind. De schade bleef voorlopig beperkt.

Afgelopen nacht stond er op verschillende plaatsen in ons land een zware wind, ook vanmorgen was dat nog het geval. In het centrum en het oosten van het land waren zware windstoten mogelijk tot 90 à 100 kilometer per uur. 

Het tijdelijke nummer 1722, waar je terecht kan voor niet-dringende vragen aan de brandweer is afgesloten. 1722 is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben, maar niet in levensgevaar verkeren. Alleen wie dringend medische hulp nodig heeft of dringende brandweerhulp -bijvoorbeeld omdat je huis in brand staat- kan naar het noodnummer 112 bellen.

Schade bleef relatief beperkt

Onder meer in Kortenberg, Ronse en Brasschaat zijn bomen op de weg gevallen. In Veurne waaide een deel van het dak van een bedrijf weg. De Limburgse brandweerkorpsen kregen tientallen oproepen binnen voor omgewaaide bomen en takken op de rijweg. In Gingelom is de omgeving van de kerk afgesloten omdat er een stelling is losgekomen, in Maaseik kwam een stelling op een auto terecht. Niemand raakte gewond.

Het treinverkeer liep vanmorgen vertraging op door een golfplaat op de sporen in Ternat en een zeildoek in de bovenleiding in Brussel. En door het stormweer in Nederland mochten de Thalys- en de Beneluxtreinen vanmorgen niet doorrijden, er was een omleiding via de traditionele spoorlijn.

Wisselvallige krokusweek

In de loop van de namiddag wordt het droger vanaf het westen en zijn er opklaringen. De wind wordt iets minder krachtig, met rukwinden tot 50 kilometer per uur. Komende nacht wordt het wisselvallig, met buien vanuit Frankrijk. Er kunnen rukwinden tot 70 kilometer per uur zijn.

Morgen blijft het wisselend bewolkt met enkele buien, mogelijk met wat korrelhagel en een paar donderslagen. De wind waait matig of vrij krachtig uit het zuidwesten, met rukwinden tussen 50 en 60 kilometer per uur. De rest van de week blijft het grijs en regenachtig.

Klik hier voor het meest actuele weerbericht.

Bekijk hieronder het weerbericht van gisteravond:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen