Videospeler inladen...

Aalst Carnaval: "Voil Jeanetten" vragen meer etiquette

In de "Voil Jeanetten"-stoet tijdens Aalst Carnaval vragen zo'n 40 deelnemers meer respect voor de toeschouwers. Ze roepen ook andere "Voil Jeanetten" op om niet langer mensen aan de zijlijn lastig te vallen. Zo willen ze dat het publiek zonder zorgen van Carnaval Aalst kan genieten.

"Aalst Carnaval is Unesco Werelderfgoed en daar moeten we goed zorg voor dragen", vertelt Günther Kinoo. Hij is één van de initiatiefnemers om meer respect in de traditionele "Voil Jeanetten"-stoet te krijgen.

"De jonge generatie denkt dat ze eerst door een spreekwoordelijk riool moeten passeren voor ze een Voil Jeanet kunnen zijn maar dat is helemaal niet zo. Een Voil Jeanet is "voil met haar moil". Dat betekent grof gebekt, snedig en verwijtend. Maar het is nooit de bedoeling om anderen ook fysiek lastig te vallen."

"Daarom lanceren we dit jaar een oproep aan alle deelnemers om de toeschouwers met respect te behandelen. Dat betekent: niet met bloem, glitters of andere viezigheid gooien. En ook pornografische beelden willen we graag uit de stoet. Stel je voor dat je met je kinderen komt kijken en ineens krijgen die zulke beelden te zien. Hoe moet je dat allemaal gaan uitleggen?", vertelt Kinoo. 

Massale respons

Kinoo en de zijnen kregen al erg positieve reacties op de campagne. "Eerst zouden er maar vijftien mensen mee doen maar nu zijn het er al zeker veertig waar ik weet van heb. Ik hoop dat ook andere Voil Jeanetten het initiatief volgen. We hebben een postercampagne gehouden in heel wat Aalsterse cafés en in de stoet zelf zullen we meelopen met een grote banner om meer discipline te vragen." Toch wil Kinoo geen echt reglement opstellen. "Een Aalstenaar vertellen wat hij of zij moet doen heeft geen zin, we kunnen het alleen maar aanbevelen. We zullen zien wat het geeft."

Niet aan proefstuk toe

Het is niet de eerste keer dat Kinoo een lans breekt voor de traditionele Voil Jeanet. Jaren geleden begon hij met enkele vrienden ook al met een andere actie om de bijzondere traditie in ere te herstellen. "We merkten de voorbije jaren dat er al maar meer travestieten opdoken in de stoet. Het waren mannen die zich gewoon in vrouwen verkleden met alle sier, alles erop en eraan. Maar dat hoort helemaal niet bij de carnavalsgebruiken in Aalst.

Een Voil Jeanet mag net niet proper en netjes zijn. Daarom lanceerden we de groep "Een Voil Jeanet is geen travestie". We deden een oproep om terug te keren naar de roots: een vogelkooi met een haring in, een kinderwagen, een vuile pruik, een bontmantel, een korset en een lampenkap op het hoofd. Zo ziet een échte Voil Jeanet eruit." De actie had succes want de voorbije jaren lijken er inderdaad minder en minder travestieten mee te lopen in de stoet. 

Begin van het einde

De "Voil Jeanetten"-stoet luidt het einde van Aalst Carnaval in. Rond 15 uur vertrekt de stoet in een lange parade naar het Vredeplein. Daarna krijgen de carnavalisten even tijd om op adem te komen voor de echte finale inzet. Rond 21 uur is er dan de popverbranding op de Grote Markt die een allerlaatste feestnacht aankondigt. Woensdagochtend valt dan het doek over deze 91e editie van Aalst Carnaval.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen