Videospeler inladen...

Pasgeboren baby in papieren zak gevonden in Antwerps flatgebouw

In de inkomhal van een appartementsgebouw in Antwerpen is een achtergelaten pasgeboren baby gevonden. Dat zegt de politie. Een poetsvrouw vond het kindje gewikkeld in een deken, in een papieren zak.

Een poetsvrouw ontdekte vanmiddag in de inkomhal van een Antwerps appartementsgebouw een pasgeboren baby, een jongetje. Hij was gewikkeld in een deken en zat in een papieren zak. 

De kuisvrouw had snel de reflex om de hulpdiensten te verwittigen, ze speelde een belangrijke rol

Willem Migom, woordvoerder politie Antwerpen

De baby leefde nog en werd met een ambulance voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Hij verkeert in goede gezondheid. "De kuisvrouw was de eerste die de baby vond en had meteen de reflex om de hulpdiensten te verwittigen. Zij heeft dus een heel belangrijke rol gespeeld in dit verhaal", zegt Willem Migom van de Antwerpse politie.

Ouders van de baby spoorloos

De politie voert op dit moment een buurtonderzoek uit, om te achterhalen wie de moeder is. "We willen de moeder opsporen om te zien wat de dame bezield heeft en of er voor haar ook hulp mogelijk is", aldus Willem Migom. Ze is ook op zoek naar mogelijke getuigen en bekijkt camerabeelden uit de buurt.

Het kindje is erg jong, mogelijk zou het vandaag of gisteren geboren zijn en werd het vanmorgen al achtergelaten.

Bart De Wever als voogd

Intussen moet er bekeken worden wie voor de baby gaat zorgen. Daar was even verwarring over. In dit soort situaties wordt automatisch een voogd aangesteld. Vroeger was dat de OCMW-voorzitter, maar aangezien de OCMW's zijn afgeschaft en zijn samengesmolten met de gemeentebesturen, is het nu de voorzitter van de gemeenteraad, zo bleek. In Antwerpen is dat burgemeester Bart De Wever (N-VA).  In de praktijk zal zijn administratie normaal gezien een pleeggezin zoeken of een instelling aanduiden om het kindje op te vangen.

Strafbaar

Een kind achterlaten is in feite strafbaar. Het is te zeggen, het "achterlaten van een kind in een behoeftige toestand", is in ons land strafbaar. Om die reden gaat het parket niet over tot vervolging als een kind wordt achtergelaten in een vondelingenschuif, aangezien het dan in een veilige toestand omgeving wordt achtergelaten. 

Maar in deze situatie is de zaak natuurlijk anders. In principe is hier wél vervolging mogelijk.  Maar, in de praktijk zal het parket dat ook hier zelden doen. Op het strafbare feit staat trouwens een gevangenisstraf tot 3 jaar.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen