Belg ligt steeds meer wakker van klimaatproblematiek

De Europese Commissie brengt vandaag haar nieuwste Eurobarometer uit voor België. Het is een halfjaarlijks rapport dat onder andere peilt naar de hoofdbekommernissen van de Belgen. De problematiek rond klimaatverandering, energie en milieu blijkt hieruit de sterkste stijger. 

De Eurobarometer die vandaag werd gepubliceerd is gebaseerd op een bevraging van eind 2018. De belangrijkste zorg van de Belgen blijft immigratie. Het aantal mensen dat dit aangeeft schommelt sinds vorig jaar tussen de 26 en 29 procent. Andere belangrijke zorgen zijn de economische toestand van het land en de pensioenen.

Maar wat opvalt is dat klimaat het sterkste stijgt in de bevraging: 25 procent van de Belgen vindt klimaat namelijk één van de grootste uitdagingen voor ons land. Dit was in het voorjaar van 2017 nog maar 9 procent. Zo wordt de problematiek de tweede grootste bekommernis in België. Terrorisme daalt dan weer enorm. Waar 26 procent van de bevolking in het voorjaar van 2017 nog aangaf dat zij dit de belangrijkste uitdaging vonden, is dit nu nog slechts 9 procent. 

(lees verder onder grafiek)

Europese tendensen

Immigratie blijft ook de belangrijkste zorg in de rest van de Europese lidstaten: 40 procent van alle bevraagden in Europa geeft aan dit de belangrijkste uitdaging te vinden. Terrorisme blijft hier wél de tweede belangrijkste uitdaging, al valt het cijfer ook terug van 44 procent in het voorjaar van 2017 tot 20 procent in het najaar van 2018. Klimaat is ook in de rest van de lidstaten de sterkste stijger: 16 procent van de bevraagden vindt klimaat één van de belangrijkste uitdagingen voor Europa. Daarmee stijgt de problematiek vijf procentpunten.

Raadpleeg hier de verschillende Eurobarometers.

Meest gelezen