Videospeler inladen...

Bosbranden in Noord-Spanje blijven oplaaien, gouverneur waarschuwt de brandstichters

Sinds half februari woeden in het noorden van Spanje tientallen bosbranden. De bestrijding verloopt moeizaam omdat er brandstichters aan het werk zijn, zegt de gouverneur van de regio Cantabrië, waar de meeste brandhaarden ontstaan.

Dagelijks worden er brandhaarden bedwongen, maar elke dag flakkert het vuur op andere afgelegen plaatsen opnieuw op. Volgens Miguel Angel Revilla, regeringshoofd van de regio Cantabrië, zijn er pyromanen actief: "De politie beschikt over een lijst van personen met die pathologie." 

De ordediensten wijzen erop dat het merendeel van de branden ontstaat bij het vallen van de avond. In het donker is het iets moeilijker om iedereen te mobiliseren en uit te rukken. Ook regeringswaarnemer Jesús Oria heeft het over brandstichters. Volgens hem kennen de daders de streek als hun broekzak, en kunnen ze in het donker ook makkelijk aan de politie ontkomen.  

Het grootst aantal bosbranden woedt in Cantabrië, maar ook in Asturias zouden pyromanen aan het werk zijn. Beide regio's hebben de hulp gekregen van militairen van UME (Unidad Militar de Emergencias). Honderden brandweermannen zijn nu al bijna drie weken in het getouw. Er zijn ook twee blusvliegtuigen ingezet. 

Anders dan in het zuiden van Spanje ontstaan in het noorden de meeste bosbranden in de periode van eind maart tot begin april. Dat gebeurt nu een aantal weken vroeger.  Volgens de overheid ligt dat aan het uitzonderlijk mooie weer dat de brandstichters beter de gelegenheid geeft. 

De overheid vraagt nu met aandrang dat ook de bevolking meer waakzaamheid aan de dag legt.

Meest gelezen