"Dit dier overtrof toch wel al onze verwachtingen"

Ruim 4 meter lang, een gewicht van misschien wel 340 kilogram en een borstomvang van bijna anderhalve meter. En dan nog gevonden nabij Flint River in de Amerikaanse staat Georgia. Het leek allemaal te veel van het goede en dus besloot men op sociale media dat een foto van bioloog Brent Howze met de flink uit de kluiten gewassen alligator niet meer dan een vooraf goed geplande hoax was. 'Fake news' dus, ook al ging de foto de afgelopen dagen snel viraal. Maar uiteindelijk ging het dit keer wel degelijk om een echt exemplaar dat door een lokale boer in een irrigatievijver opgemerkt was. 

Howze, die een medewerker van de 'Wildlife Resources Division of the Georgia Department of Natural Resources' is, bevestigde de vondst van het grote dier onder meer op nieuwswebsite CBS News: "Ik kreeg een telefoontje van een boer die zei dat hij een alligator in moeilijkheden aangetroffen had. Het dier leek hem een drietal meter lang te zijn. Toen ik met 2 andere medewerkers op de plaats waar het dier zich bevond aankwam, was ik ronduit in shock. Die alligator was nog veel groter. We zijn al opgeroepen voor opmerkelijk grote dieren, maar dit dier overtrof toch alle verwachtingen."

"Het was duidelijk dat het dier uitgeput was en misschien al een week in die irrigatievijver verbleef. Iets wat erg ongewoon is voor zo’n dier."

"Gezien zijn grootte en de kracht die zo’n dier heeft waren de eerste ogenblikken wel zenuwslopend voor ons. Maar uiteindelijk slaagden we erin het dier uit de vijver te halen. Toen werd duidelijk dat de alligator op meerdere plaatsen gewond was. Omdat hij daardoor zo verzwakt was en omdat hij al vrij oud was, hebben we hem uit zijn lijden verlost."

Daarna poseerde Howze met het dier en die foto ging de afgelopen dagen de wereld rond. "Alligators van die grootte zijn echt wel een uitzondering. Het feit dat hij zo groot en zwaar is kunnen worden, bewijst dat hij er altijd in geslaagd is om mensen te vermijden", aldus Howze nog.

Meest gelezen