AFP or licensors

Partner van gedetineerde komt om het leven bij terreuractie in Franse gevangenis

In een gevangenis in Normandië in Frankrijk heeft een elite-eenheid van de politie een geradicaliseerde gevangene en zijn vriendin overmeesterd die zich daar urenlang hadden gebarricadeerd. De vriendin is daarbij om het leven gekomen. Het koppel had vanmorgen twee cipiers ernstig verwond met een mes, nadat ze een tijdje hadden doorgebracht in de familie-eenheid van de gevangenis. 

"Laat er vooral geen twijfel over bestaan", had het parket deze namiddag al laten weten. "Dit is wel degelijk een terreurdaad.  Een in de gevangenis geradicaliseerde gedetineerde heeft vanochtend, samen met zijn partner, twee cipiers proberen te vermoorden." De gevangene had enkele uren met zijn partner mogen doorbrengen in de zogenaamde "gezinseenheid " van de gevangenis. Wellicht had de vrouw een mes uit keramiek de gevangenis binnengesmokkeld.

Volgens Rémy Heitz, de procureur van Parijs, wilde de gedetineerde met zijn actie de dader van de aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg, in december 2018, "wreken". Bij die aanslag kwamen 5 mensen om het leven. 11 mensen raakten gewond.

Extreem gewelddadige crimineel radicaliseerde in gevangenis

Dat de 27-jarige Michaël Chiolo extreem geweld niet schuwde, stond al lang vast. De man werd in 2015 tot dertig jaar veroordeeld nadat hij een bejaarde man langzaam had doen stikken. In de gevangenis begon Chiolo moslimextremisme te verheerlijken. Het leverde hem een bijkomende straf op. 

AFP or licensors

Chiolo zat vast in de gevangenis van Condé-sur-Sarthe, die als "bijzonder beveiligd" bekendstaat. Dat Chiolo uitgerekend in deze instelling vanochtend twee cipiers levensgevaarlijk kon verwonden, wordt in Frankrijk op onbegrip onthaald. Net als het feit dat Chiolo samen met zijn vriendin de privé-gezins-eenheid van de gevangenis mocht gebruiken trouwens.

Meest gelezen