Hoe groen (en hoe Belgisch) is uw stroom echt?

Elektriciteitsleveranciers bieden vaak contracten aan met "100% groene stroom" of "100% Belgische groene stroom". Of dat echt zo is, kunnen consumenten vanaf nu in detail nagaan via de Groencheck van de Vreg, de Vlaamse energieregulator.

De Groencheck van de Vreg bestaat al langer maar was tot nu toe vrij simpel. Als je je gegevens invulde (meer bepaald de EAN-code van je stroomfactuur), kon je zien of je groene dan wel grijze stroom kocht. Groen is hernieuwbaar, grijs is fossiel of nucleair. De Groencheck van een contract gaf dan bv als resultaat: "75% groen, 25% grijs".

Nu is de Groencheck veel gedetailleerder geworden.  Omdat mensen graag duidelijkheid willen over de oorsprong van hun groene stroom, zegt de Vreg. Het gaat dan over de bron van de energie (wind, water, biomassa, zon) en het land van oorsprong (Vlaanderen, Wallonië, Spanje, Noorwegen...)

Hou je EAN-code bij de hand

Concreet werkt het zo: als je bij de Groencheck de EAN-code van je stroomfactuur ingeeft, toont de Groencheck eerst of de stroom die je bij je leverancier koopt, inderdaad afkomstig is van hernieuwbare bronnen en dus groen mag worden genoemd:

Via de knoppen "Land van oorsprong" en "Energiebron" zie je meer details. Bijvoorbeeld uit welke regio of uit welk land je stroom komt:

Ook de technologie waarmee je groene stroom werd geproduceerd, wordt gedetailleerd:

Meest gelezen