Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Laagste Chinese groei in 30 jaar

De Chinese economie zal dit jaar groeien met 6 tot 6,5 procent. Dat heeft premier Li Keqiang bekendgemaakt tijdens de opening van het Chinese Volkscongres. 

De cijfers komen uit het werkrapport dat de Chinese premier traditioneel voorleest op de eerste dag van de bijeenkomst van het Volkscongres, het Chinese parlement. Vorig jaar werd de groei nog geschat op 6,6 procent, dit jaar neemt de overheid een marge en gaat het over maximum 6 tot 6,5 procent. "De omstandigheden die de Chinese ontwikkeling dit jaar beïnvloeden zijn moeilijker dan anders", zei Li. 

Tegelijkertijd stijgt het defensiebudget met 7,5 procent, ook dat is lager dan vorig jaar. Dat wijst erop dat de Chinese economie inderdaad vertraagt, onder andere als gevolg van de Amerikaanse sancties.  Maar de Chinese overheid worstelt ook met een schuldenberg en met de omschakeling van een maatschappij die draait op massaproductie naar  een hoogtechnologische economie.

Meest gelezen