Videospeler inladen...

Medicinale cannabis: wondermiddel of niet?

Vorige week keurde de commissie volksgezondheid in de Kamer een wetsvoorstel goed dat de opstart van een cannabisbureau mogelijk moet maken. De overheid wil daarmee het telen en het verdelen van de medicinale cannabis regelen. "Pano" volgt cameraman Daniel Demoustier en drie andere patiënten die geholpen lijken te zijn door medicinale cannabis. Maar is het gebruik zonder gevaar?

Daniel is cameraman en kreeg anderhalf jaar geleden te horen dat hij kanker had. Zoals veel patiënten ging hij online op zoek naar middeltjes om de chemotherapie beter te verdragen. Hij botst in zijn zoektocht op cannabisolie. Hij koopt het online en neemt elke dag enkele druppeltjes. Hij doorstaat de chemotherapie redelijk goed en vraagt zich af of dit door de cannabisolie komt. In de hoop meer te weten te komen over de druppeltjes, gaat hij op zoek naar andere patiënten en experten. 

Zware bijwerkingen

Zo ontmoet hij Johan Bamps. Hij is een ex-militair die MS kreeg. Zijn spierspasmen probeert hij eerst met de klassieke geneesmiddelen onder controle te krijgen. Dit lukt, maar zorgt ook voor heel wat bijwerkingen. Hij voelt zich vaak erg misselijk en na een tijdje krijgt hij problemen met zijn nieren.

“Ik ben eigenlijk jaren trouw die reguliere medicatie blijven nemen, maar hoe langer hoe meer merkte ik dat ik last begon te krijgen van mijn nieren. Dan hebben de dokters zelf gezegd dat dat kwam omdat ik zoveel pijnstillers moest nemen.”

Johan gaat ook online op zoek en komt, net zoals Daniel, uit bij medicinale cannabis. Wat opvalt is dat ook de twee andere getuigen beslissen om over te schakelen naar medicinale cannabis omdat de bijwerkingen van klassieke medicatie hun leven ondraaglijk maken. 

Tristan, bijvoorbeeld, een jongen van 8. Hij heeft als baby een kwaadaardige botkanker in zijn rug gehad. Hij kreeg zowel chemotherapie als bestraling. Die hebben de kanker genezen, maar zorgen nu nog steeds voor heel wat bijwerkingen. De chemotherapie zorgt onder meer voor bloedarmoede, vertraagde groei en problemen met zijn tanden. De bestraling knelt dan weer een zenuw af in zijn rug en daardoor heeft hij voortdurend pijn in zijn voeten en zijn rug. “Hij krijgt al zoveel medicamenten en supplementen. We kunnen niet constant pijnstilling geven, daarom kiezen we ervoor om 1 druppeltje cannabisolie te geven voor het slapengaan", zegt de papa van Tristan. 

Thomas Schraepen, een stand-up comedian, heeft psoriasis artritis. Een dubbele ziekte die zowel effect heeft op zijn huid en gewrichten. Ook hij nam heel wat klassieke medicatie, maar vervangt die nu bijna volledig door medicinale cannabisproducten. 

Videospeler inladen...

Medicinale cannabis lijkt Daniel, Thomas, Johan en Tristan te helpen. Ze zijn zeker niet genezen, maar ze hebben wel veel minder bijwerkingen en ook hun klachten zijn verminderd. Dat zegt Tristan ook zelf:  “Als ik slaap heb ik pijn aan mijn rug. Maar die druppeltjes helpen.”

Als ik slaap heb ik pijn aan mijn rug, maar die druppeltjes helpen.

Cannabis is drugs

Maar is dit wel zonder gevaar? Doordat cannabis in 1921 op de verboden lijst van alcohol en drugsmiddelen kwam te staan, heeft het onderzoek naar de cannabisplant en zijn effecten vertraging opgelopen. Ondertussen weet men wel al veel over THC en CBD. Twee werkzame stoffen in de plant. Apart of samen kunnen ze inwerken op het endo-cannabinoïde systeem. Dat is een systeem in ons lichaam dat onder andere pijnprikkels, spijsvertering en het immuunsysteem regelt. THC is echter een stof die ook kan zorgen voor het bekende high-gevoel. Niet volledig onschuldig dus. Tristan krijgt zo één THC-druppeltje. Ook zijn vader beseft dat het vragen kan oproepen en stond er in begin zelf sceptisch tegenover. 

Videospeler inladen...

Als crimineel de grens over

Tristan is er zo goed mee geholpen dat z’n papa pleit voor een duidelijk wettelijk kader waarin zijn zoon de druppeltjes op een gecontroleerde manier kan nemen onder begeleiding van een arts.

Voor Tristan en andere patiënten is het niet zo vanzelfsprekend om aan medicinale cannabis te raken. De meesten komen er op een illegale manier aan. Ze kopen producten op het internet of maken ze zelf. Sommigen hebben het geluk toch een voorschrift te krijgen van hun arts en kunnen het in een Nederlandse apotheek ophalen. Dit is het geval bij Johan, maar van zodra hij de grens oversteekt, is hij toch nog strafbaar. “Ik heb niet het gevoel een crimineel te zijn, omdat ik aan mijn eigen gezondheid werk door die medicinale cannabis. Alhoewel het inderdaad tegen de wet is.”

Ik heb niet het gevoel een crimineel te zijn, omdat ik aan mijn eigen gezondheid werk

Ook Cindy en Alain kochten eerst producten online, maar waren absoluut niet te spreken over de kwaliteit ervan. Daarom besloten ze om zelf cannabiszalf te maken.

Videospeler inladen...

Nood aan legaal kader

Het gebrek aan legaal kader heeft Daniel, Johan, Tristan, Thomas, Alain en Cindy er toe aan gezet om strafbare feiten te plegen en dat willen ze niet meer. Daarnaast hebben zij, maar ook de wetenschap nog heel wat vragen over de plant zelf en zijn toepassingen.  

Zal het wetsvoorstel er voor zorgen dat er meer onderzoek komt en een duidelijk wettelijk kader? Zullen patiënten sneller en makkelijker aan medicinale cannabis geraken als ze dat willen? "Pano" zoekt het uit.  

Herbekijk "Pano" van vanavond hier:

Videospeler inladen...

 

Je kan ook een korte reportage over cannabis als medicijn en andere video's op ons YouTubekanaal bekijken:

Meest gelezen