Merol van "Hou je bek en bef me": "Ik wist niet dat een land zo preuts kon zijn"

De Nederlandse zangeres en actrice Merol (kort voor Merel Baldé) lokt met het nummer "Hou je bek en bef me" heel wat reacties uit in ons land. De single kan, door het expliciete refrein, niet bij iedereen op evenveel goedkeuring rekenen. Merol zelf ziet er geen graten in. "In België springen ze op dit liedje. Ik wist niet dat een land zo preuts kon zijn", reageert ze bij VRT NWS.

Het nummer "Hou je bek en bef me" is vooral op YouTube een groot succes met bijna 1 miljoen views. In de clip wordt Merol omringd door een groep schaarsgeklede mannen. Op MNM en Studio Brussel wordt het nummer gedraaid en dat lokt heel wat reacties uit, maar oordeelt u vooral eerst zelf.

Toen het nummer ook op de radio te horen was, bleven de reacties niet uit. "In Nederland had ik wel wat aandacht gekregen, maar in België springen ze op dit nummer", reageert Merol. "Ik stond plots op de voorpagina van twee kranten en dat was superleuk, dat was niet zo in Nederland."

Belgen gaan dus duidelijk anders om met dit soort expliciete songteksten. "Het valt me op hoe preuts een land kan zijn. Waarom zouden we niet openlijk over seks mogen zingen? Waarom is het zo'n taboe om daarover te praten", vraagt Merol zich af. 

Leg je kinderen maar uit wat beffen is, ik zie daar geen kwaad in

"Op school leer je niks over seks, alleen over soa's, zwangerschap en neuken, maar over beffen en het vrouwelijke orgasme is zo weinig bekend. Als dit liedje kan bijdragen tot de emancipatie, dan vind ik dat goed. En leg je kinderen maar uit wat beffen is, ik zie daar geen kwaad in."

De commotie rond het nummer haalde zelfs het weekblad Dag Allemaal. Een meisjesdroom zo blijkt. We schoven haar een exemplaar onder de neus. Bekijk hier haar reactie:

Videospeler inladen...

Volgens Merol zijn criticasters bevooroordeeld. "Als een man zoiets zegt of zo'n clip maakt, zou er niet zoveel commotie zijn. Vrouwen zijn vaak het slachtoffer in liefdesliedjes. Het is goed dat een vrouw ook eens zegt wat ze wil."

Op de vraag of ze een feministe is, zegt ze volmondig "ja". "Ik ben wel pas de laatste maanden feministe geworden", geeft ze toe. "Doordat mijn muziek zo onthaald wordt, ben ik er bewuster mee gaan omgaan."

Videospeler inladen...

Op 22 november geeft Merol haar eerste concert op Belgische bodem. Wie daar alleen maar expliciete songs verwacht, zal van een kale reis thuiskomen. "Ik hou van directe en duidelijke teksten, maar niet elk liedje zal expliciet worden. Ik ben er niet om te provoceren, dat is niet mijn doel."

Studio Brussel en MNM

VRT-woordvoerder Hans Van Goethem laat weten het nummer "expliciet, maar niet gratuit" te vinden. "Merol wil ermee aantonen dat expliciete taal niet het alleenrecht van mannelijke artiesten is."

Het nummer zal niet zomaar op elk mogelijk moment worden uitgezonden op VRT-radio. "Bij jongerenzender MNM kan dit nummer alleen als het redactioneel goed gekaderd is, zoals in de talkshow van "Generation M". Bij Studio Brussel kan het nummer wel zonder meer."

Bekijk het volledige interview met Merol en andere video's op ons YouTubekanaal:

Bekijk het interview met Merol en haar live-optreden in "Van Gils & gasten":

Videospeler inladen...

Meest gelezen