Foto Kurt

Oostrozebeke heeft volgens onderzoek slechtste luchtkwaliteit van het land

Oostrozebeke in West-Vlaanderen heeft de slechtste luchtkwaliteit van het land. Dat blijkt uit een onderzoek van AirVisual in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace. In de studie wordt de luchtkwaliteit van duizenden steden wereldwijd bekeken. Ons land behoort tot de Europese middenmoot. In "De wereld vandaag" nuanceert burgemeester Luc Derudder (CD&V) van Oostrozebeke de slechte cijfers voor zijn gemeente.

De studie heeft enkel fijnstof bestudeerd met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer. Het onderzoek gaat uit van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die norm ligt op een jaargemiddelde aan fijnstofconcentratie van 10 microgram per kubieke meter. Slechts 7 van de 46 onderzochte Belgische gemeenten halen die norm. Het gaat om 7 Waalse gemeenten.

Een belangrijke kanttekening is dat de Europese norm voor fijnstof minder streng is. Die ligt op een concentratie van 25 microgram per kubieke meter. Alle onderzochte Belgische gemeenten halen wel degelijk de Europese norm.

Hieronder een grafiek van de slechtst scorende Belgische gemeenten:

"De resultaten voor België zijn vooral bepaald door waar de meetpunten zich bevinden", nuanceert Joeri Thijs van Greenpeace. "Zo wordt bijvoorbeeld de verrassend hoge plaats voor Oostrozebeke verklaard door een meetpunt in industrieel gebied vlak bij enkele bedrijven die spaanplaten produceren, maar dat zegt daarom niet dat Oostrozebeke in het algemeen meer vervuild is dan pakweg Gent of Antwerpen."

Thijs benadrukt dat vervuiling door stikstofdioxide, vooral van dieselwagens, een groter probleem is in ons land dan fijnstof. "Op dat vlak bieden de uitgebreide meetresultaten door 20.000 burgers in het Curieuzeneuzen-onderzoek bijvoorbeeld een veel relevanter kader om lokale vervuiling in ons land te gaan vergelijken."

Europese middenmoot

Gemiddeld behoort België tot de Europese middenmoot. Het staat met 13,5 microgram per kubieke meter op plaats 16 van de 32 gecontroleerde Europese landen. Oostrozebeke mag dan de slechtst scorende gemeente van België zijn, in Europa doen 157 van de gemeten steden en gemeenten het nog slechter. In de lijst van slechtst scorende landen staat België op de 52e plaats (van 73 gemeten landen).

Hieronder een grafiek van de vijf slechtste landen en de vijf best scorende landen, met België daartussen op de 52e plaats.

Op wereldvlak doet vooral Azië het zeer slecht. Op Lukavac in Bosnië en Herzegovina na zijn de 100 slechtst scorende steden allemaal Aziatische steden. De stad met de slechtste resultaten is Gurugram in India, met 135,8 microgram per kubieke meter.

Hieronder een grafiek van de top vijf slechtst scorende steden wereldwijd en de slechtst scorende Belgische stad:

Unilin

In "De wereld vandaag" op Radio 1 betreurt burgemeester Luc Derudder (CD&V) van Oostrozebeke de slechte cijfers voor zijn gemeente, maar ook hij nuanceert die. "Ze geven een vertekend beeld omdat het meetpunt bij ons vlak bij het bedrijf Unilin stond opgesteld", zegt hij op zijn beurt.

"Mocht het meetpunt op een andere plek staan zou het andere resultaten geven. Goed, ik steek mij niet weg: we hebben een probleem van luchtvervuiling. Maar de recente resultaten van Curieuzeneuzen gaven een heel ander beeld waarbij we wel goed scoorden."

"In het zuiden van West-Vlaanderen zijn we gekend van de sterke industrie in spaanderplaten en tapijten. Dat is een onderdeel van de luchtvervuiling, maar het probleem gaat dieper. Uit recente studies van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat huishoudens 57 procent van het fijnstof veroorzaken, het verkeer 21 procent en industrie slechts 15 procent."

Derudder houdt vol dat de industrie en de gemeente het probleem van de luchtvervuiling aanpakken. "Ik kan bevestigen dat Unilin enorme financiële inspanningen levert, onder meer door regelmatig buurtinformatiebijeenkomsten te organiseren. Zo spelen ze kort op de bal en dat doen wij ook als gemeente."

Beluister het gesprek met burgemeester Luc Derudder (CD&V) van Oostrozebeke in "De wereld vandaag":

Meest gelezen