Videospeler inladen...

Open brief Macron: Van Brempt (SP.A) wil een radicaal ander Europa, Van Grieken (VB) wil minder Europa

In “Terzake” discussieerden Kathleen Van Brempt, SP-A-lijsttrekker voor het Europees parlement, en Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, over de open brief die de Franse president Macron vanmorgen liet verschijnen in 28 kranten in evenveel EU-landen. Macron had het in zijn brief over “de weg naar Europese vernieuwing”. Voor Van Grieken moet dat een weg naar minder Europa zijn, voor Van Brempt moet de weg radicaal anders zijn.

Kathleen Van Brempt is van oordeel dat president Macron al te makkelijk inzet op “meer Europa”: “Hij begint een beetje op Verhofstadt te lijken. Maar de discussie gaat niet over meer meer meer, maar over wat doen we met Europa. Hij zou beter een brief schrijven naar de Europese Raad (nvdr de Europese staatshoofden en regeringsleiders) of naar Charles Michel.”

Voor Tom Van Grieken is de brief van Macron vooral voor binnenlands gebruik bedoeld: “Zijn populariteit staat op een dieptepunt. Dit is voor de Franse achterban, zijn campagne is gestart. Maar ik deel wel zijn analyse over de tweedeling tussen globalisten en nationalisten.”

Van Grieken gelooft ook niet dat de Europeesgezinden zoals Van Brempt nu plots geen voorstander meer zijn van meer Europa: “Uw oplossing is altijd meer meer meer, of het nu goed of slecht gaat. Het doet mij denken aan de oude Sovjetunie waar voor elk probleem de oplossing meer communisme was.”

Van Brempt blijft erbij dat het haar niet om meer gaat, maar om anders: “Er zijn de uitdagingen zoals klimaat en migratie die we Europees moeten aanpakken, maar niet zoals de liberalen – waar Macron bijhoort – dat zien: als zij zeggen meer, bedoelen ze alles bij het oude laten. Wat we moeten doen, is Europa radicaal veranderen. Een ander soort economie bijvoorbeeld, met eerlijke belastingen. Maar daar hoor je Macron niet over.”

Van Grieken eist excuses voor opmerking over antisemitisme

Op het einde van het gesprek krijgt Tom Van Grieken ook nog de vraag of de Hongaarse premier Orban welkom is in de Europese fractie waar Vlaams Belang bijhoort, mocht Orban uit de EVP worden gezet. Hij antwoordt volmondig ja, wat Van Brempt de opmerking ontlokt dat dat niet hoeft te verwonderen, gezien “het antisemitisme van Orban”. Van Grieken voelt zich aangevallen en eist excuses, maar die krijgt hij niet.

Bekijk hieronder het volledig gesprek in "Terzake"

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder Guy Verhofstadt in "Van Gils & Gasten" over de brief van Macron:

Videospeler inladen...

Meest gelezen