Politie rijdt met twaalf luxewagens van criminelen: "Misdaad bestrijden met eigen middelen"

Politiediensten rijden steeds vaker rond met in beslag genomen voertuigen. Sinds 2017 zijn veertien wagens toegewezen aan de politie die in beslag werden genomen in het kader van onder andere drugshandel of witwaspraktijken. Twaalf daarvan zijn dure personenwagens. "Misdaad mag niet lonen", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Men gaat de criminelen bestrijden met hun eigen middelen."

Voertuigen die in beslag werden genomen in het kader van drugshandel, witwas, of andere georganiseerde criminaliteit, kunnen worden toegewezen aan de politie. Dankzij een wetswijziging van 2018 is die procedure sterk versoepeld.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat het Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring (COIV) ook effectief vaker in beslag genomen voertuigen ter beschikking stelt van de politie. Het gaat niet om grote aantallen, maar sinds 2017 zijn er veertien wagens aan de politie toegewezen, waarvan zes nog dit jaar. Ter vergelijking, tussen 2014 en 2016 werd geen enkele wagen toegewezen, ook al was dat wettelijk toegelaten. 

Luxewagens

Twaalf van de toegewezen wagens zijn dure auto's. "Geen Ferrari's of Porsches, maar wel bijvoorbeeld een dure BMW", klinkt het bij de diensten. Daarnaast gaat het om een gewone personenwagen en een bestelwagen. "Men bestrijdt criminelen met hun eigen middelen die ze met criminele activiteiten hebben kunnen bekomen", zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Misdaad mag gewoonweg niet lonen."

Is het mogelijk dat de politie een interessante wagen in de gaten krijgt en daar dan doelgericht beslag op legt? "Het is niet zo dat de auto die in beslag genomen wordt door een dienst, meteen ter beschikking wordt gesteld van dié politiedienst", zegt Geens. Het COIV wijst de voertuigen toe afhankelijk van de noden. "De verkeerspolitie heeft bijvoorbeeld meer nood aan snelle voertuigen, en kan daar een voordeel krijgen van de COIV", zegt de minister.

Andere voorwerpen

Ook andere voorwerpen die in beslag werden genomen, worden soms toegewezen aan de politie. Denk aan speciale computers om hackers op te sporen, of zelfs gebouwen die als schuilplaats kunnen dienen. Geld dat in beslag werd genomen kan niet worden ingezet voor de werking van de politie. 

Meest gelezen