Politiekosten voor voetbalwedstrijden rijzen de pan uit

De politiekosten tijdens voetbalwedstrijden zijn het vorige voetbalseizoen opgelopen tot bijna 11 miljoen euro. Twee jaar daarvoor was dat nog 6,2 miljoen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Volgens N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen zijn de kosten niet altijd verantwoord. Hij pleit om de inzet van de politie beter af te stemmen op een betere risicoanalyse.

De gestegen politie-inzet heeft volgens minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) - bij wie Kamerlid Vermeulen de cijfers opvroeg - voor een stuk te maken met de komst van voetbalclub Antwerp naar eerste klasse A en Beerschot-Wilrijk naar eerste klasse B. De voorbije 4 jaar is het aantal geregistreerde risicosupporters bijvoorbeeld met bijna een kwart toegenomen. 

"Maar de minister laat er ook aan toevoegen dat een aantal burgemeesters en politiezones er de voorkeur aan geven om een kwantitatieve inzet te doen van de politie die niet altijd recht evenredig is met de concrete risicoanalyse", stelt Brecht Vermeulen. "Dat betekent dat ze constant te veel politiemensen inzetten terwijl het niet altijd nodig is."

Het N-VA-Kamerlid wijst onder meer op de politie-inzet in Eupen. "Daar is er in verhouding 1 politiemedewerker per 35 supporters." Ook bij Charleroi blijkt de politieaanwezigheid een stuk hoger dan bij andere clubs. "Bij een aantal wedstrijden is het duidelijk dat er te veel politie-inzet is voor te weinig verantwoording vanuit het aantal supporters en risicosupporters."

"Het wordt toch betaald door de overheid"

Iets meer dan de helft van de totale politie-inzet komt van de eigen lokale zone. Voor de rest wordt een beroep gedaan op de federale politie en het nationaal solidariteitsmechanisme tussen de politiezones (Hycap). "Door de sterke stijging komt die solidariteit onder druk te staan", zegt Kamerlid Vermeulen. "Te veel kost te veel en dat zien we in de cijfers."

"Ik ga ervan uit dat men soms te gemakkelijk zegt "Het wordt toch betaald door de overheid". Te veel politiezones spelen daar te gemakkelijk op in. En voor een aantal politiezones is het een leuke bijverdienste voor een aantal politiemensen want ze krijgen dan premies", aldus Brecht Vermeulen.

De N-VA-politicus pleit voor een betere risicoanalyse. "De politiezones moeten samen met hun burgemeesters veel meer nauwgezet hun politie-inzet berekenen op basis van die risicoanalyse en mogen geen te grote veiligheidsmarge nemen. Wanneer er nog eens veiligheidsmarges op de veiligheidsmarges komen, dan krijg je scheeftrekkingen."

"De vraag zal steeds luider klinken om de factuur voor een stuk door te rekenen aan de clubs"

Als er geen verandering komt, zal de politiek maatregelen moeten nemen, waarschuwt Kamerlid Vermeulen. "Politiezones die meer manschappen inzetten dan de risicoanalyse veronderstelt, zouden dan bijvoorbeeld minder extra bijstand van Federale Politie of Hycap krijgen."

Voetbalclubs zelf laten opdraaien voor de beveiligingskosten, daar is Brecht Vermeulen nog niet voor te vinden. "Maar op de duur zal de vraag wel steeds luider klinken om die kostprijs die veilige voetbalwedstrijden moet verzekeren, niet meer 100 procent door de overheid te laten betalen.”

Meest gelezen