Videospeler inladen...

Canadese premier Trudeau verliest opnieuw belangrijk regeringslid, populariteit neemt af

In Canada heeft opnieuw een belangrijk regeringslid ontslag genomen in het politieke schandaal dat premier Justin Trudeau in nauwe schoentjes brengt. De voorzitter van de Treasury Board, het college dat de financiële transacties van de regering regelt, stapt op, naar eigen zeggen omdat ze de handelingen van de regering niet langer kan verdedigen. Eerder nam al de minister van Justitie ontslag.

Alles draait rond het ingenieursbedrijf SNC-Lavalin, het grootste ingenieursbedrijf van Canada. Dat zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping in het Libië van Khaddafi. Het bedrijf probeerde tevergeefs een deal te sluiten met het gerecht om niet vervolgd te worden, maar in ruil een schadevergoeding te betalen.

Ex-minister van Justitie Jody Wilson-Raybould vertelde enkele dagen geleden voor de commissie Justitie in het parlement dat premier Trudeau en zijn entourage "ongepast" druk op haar uitoefenden om een deal met SNC-Lavalin te aanvaarden. Ze voelde zich zelfs het voorwerp van "verborgen bedreigingen", luidde het. Wilson-Raybould nam half februari al ontslag.

Nu neemt Jane Philpott, de voorzitter van de Treasury Board en een van de machtigste vrouwen in de regering van Trudeau, ontslag. In een verklaring schreef ze dat de grondbeginselen die een onafhankelijke justitie garanderen op het spel staan. "Ik heb helaas het vertrouwen verloren in de manier waarop de regering met deze kwestie is omgegaan en ze op de aangehaalde discussiepunten gereageerd heeft", luidt het.

Populaire premier in nauwe schoentjes

Trudeau zelf reageerde dat hem niks te verwijten valt. Hij verklaarde in het dossier SNC-Lavalin altijd "gepast en professioneel" te zijn omgegaan met Wilson-Raybould. Volgens de premier was een minnelijke schikking op haar plaats omdat een veroordeling de toekomst van het bedrijf op de helling zou hebben gezet. SNC-Lavalin heeft 9.000 werknemers in Canada.

Trudeau betreurt nu het ontslag van Philpott, maar zegt er begrip voor op te brengen. In een korte verklaring bedankt hij haar voor haar jaren dienst en inzet voor het Canadese volk. Het vertrek van Philpott komt voor Trudeau ongelegen, in de herfst zijn er verkiezingen. De anders bijzonder populaire premier verliest door het schandaal van zijn pluimen, zo geven opiniepeilingen aan. De oppositie eist ook zijn ontslag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen