Weer asbest ontdekt vlak bij Kapelle-op-den-Bos

In Tisselt, op de grens met Kapelle-op-den-Bos, zijn werknemers van het bouwbedrijf Promat - een onderdeel van het vroegere Eternit - mogelijk in aanraking gekomen met asbest. Dat blijkt uit stalen die in een oud magazijn zijn genomen, dat schrijft de krant De Morgen.

"Een werknemer van Promat merkte het asbest toevallig op in het motorenmagazijn bij de onderhoudsdiensten", zegt vakbondssecretaris Freddy De Ruysscher (ABVV). 

"De motoren op de bovenste rekken van het magazijn worden bijna nooit gebruikt omdat ze die het minst nodig hebben. Toevallig hebben ze daar de asbest ontdekt. De man in kwestie heeft op een goede manier gereageerd. Hij heeft alles laten liggen en zijn overste op de hoogte gebracht. Die heeft meteen de nodige stappen ondernomen."

Gevaar 

"Je kan niet uitsluiten dat er hier of daar nog asbestvlokken te vinden zijn in een bedrijf waar ze 100 jaar lang met asbest gewerkt hebben. Asbest houdt altijd een gevaar in", zegt De Ruysscher nog.

"Je moet altijd maatregelen nemen tegen asbest. Er is op de juiste manier gereageerd door het gebouw meteen af te sluiten. Alle mensen die aan het werk waren, moesten het gebouw verlaten en mochten niet meer binnen. Zo is het gevaar voor de mensen tot een minimum herleid."

Reiniging

Een gespecialiseerde firma zal nu het gebouw en de motoren reinigen. "Ook de werkkoffers van de onderhoudsdiensten worden grondig gereinigd zodat ze opnieuw kunnen gebruikt worden", aldus de vakbondsman.

"Daarna wordt het gebouw vermoedelijk afgebroken en komt er een nieuw gebouw. Er wordt een bedrag van 8 à 9 miljoen euro uitgetrokken voor een nieuw onderhoudsgebouw."

 

Meest gelezen