Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"WWF werkt samen met paramilitairen in de strijd tegen stropers"

Natuurorganisatie WWF ligt onder vuur omdat organisaties waarmee ze samenwerkt in de strijd tegen stropers, mensenrechten zouden schenden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed. Er is sprake van martelingen, seksueel geweld en zelfs moord door mensen die als parkwachters voor WWF werken in Afrika en Azië.

De Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed voerde een jaar lang onderzoek in zes landen in Azië en Afrika. Ze namen meer dan honderd interviews af en analyseerden duizenden documenten, waaronder vertrouwelijke memo's, interne budgetten en e-mails. "WWF's Secret War", ("WWF's geheime oorlog") schetst een beeld van het WWF dat in de strijd tegen stropers zou samenwerken met paramilitaire organisaties die het geweld tegen burgers niet schuwen.

BuzzFeed schrijft over martelingen en geweld door parkwachters in landen als Nepal en Kameroen. Burgers zouden beschoten zijn, bewusteloos geschopt, seksueel aangerand, met zweepslagen aangepakt. In sommige gevallen is er zelfs sprake van moord. Het WWF zou de gewapende groeperingen aansturen, maar in sommige gevallen ook zelf trainen, bewapenen en betalen.

Het WWF wordt er in het rapport ook van beschuldigd in 2009 wapens te hebben aangekocht in de Centraal-Afrikaanse Republiek, hoewel de organisatie zegt zelf geen wapens te kopen en te verkopen.

Onafhankelijk onderzoek

Het WWF heeft een onafhankelijke audit besteld om de aantijgingen te onderzoeken. "Het is onze verantwoordelijkheid om dit ten gronde uit te spitten", klinkt het op de website van BuzzFeed. "Hoewel veel dingen die BuzzFeed schrijft niet overeenkomen met onze visie op de zaken, erkennen we het belang van zulk onderzoek. We hopen dat een accuraat beeld van ons werk op het terrein, de uitdagingen waar iedereen voor staat, in enkele van de meest gevaarlijke en vijandige plaatsen, en de inspanningen om een toekomst voor mens en planeet te vrijwaren, gereflecteerd kunnen worden in het verhaal."

Het WWF heeft ook een officiële verklaring verspreid. "Respect voor mensenrechten is een van onze kernwaarden. We nemen alle beweringen ernstig. Om een zo correct mogelijk onderzoek te kunnen voeren, vroegen we aan BuzzFeed om al het bewijsmateriaal waarover zij beschikken met ons te delen." (...) We voeren een strikt beleid, voor ons en onze partners, dat de rechten en het welzijn van de lokale bevolking en gemeenschappen in de plaatsen waar we actief zijn vrijwaart. Een inbreuk op dit beleid is onaanvaardbaar. Mocht verder onderzoek dit aan het licht brengen, zullen we niet aarzelen om alle gepaste maatregelen te treffen."

Meest gelezen