20.000 Belgen hebben elke week last van agressie op het werk

Een op de negen Belgische werknemers heeft in de voorbije zes maanden een agressie-incident meegemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van de dienst voor preventie en bescherming op het werk IDEWE. "20.000 werknemers maken wekelijks zo'n incident mee", zegt Lode Godderis, directeur onderzoek bij IDEWE aan VRT NWS.

IDEWE heeft tussen 2016 en 2018 45.000 Belgische werknemers bevraagd over agressie op de werkvloer. 11,4 procent heeft in de afgelopen zes maanden agressie ervaren. Dat gaat van beledigingen over scheldpartijen tot in 6 procent van de gevallen zelfs fysiek geweld.

"Daarnaast geeft 1,3 procent van de werknemers aan het toch wekelijks mee te maken", zegt Godderis die ook hoogleraar is aan de KU Leuven. "Omgerekend naar de Belgische bevolking gaat dat dus over 20.000 werknemers. Een belangrijke groep dus."

1,3 procent van de werknemers geeft aan wekelijks agressie mee te maken

De cijfers variëren sterk van sector tot sector. Er zijn grosso modo twee grote groepen die de kroon spannen. "Het gaat enerzijds om de typisch mannelijke beroepen zoals de bouwsector of de zware industrie", zegt Godderis. "Anderzijds de zorgsector en de overheid."

De werknemers in die twee grote groepen ervaren ook andere soorten agressie. "In die eerste groep gaat het vooral over interne conflicten tussen werknemers onderling", legt hij uit. "Bij de overheid of de zorg gaat het om jobs met veel contact met mensen en met vaak veel emotie. De agressie is daar dus vaak extern."

Wat kunnen bedrijven doen?

Het is volgens Godderis belangrijk dat bedrijven over een beleid beschikken over agressie op de werkvloer. "Zodat werknemers weten wat agressie precies is, waar ze terecht kunnen en waar de grens ligt", zegt hij daarover.

Als er dan toch een incident is, dan moet volgens de hoogleraar de leidinggevende samenzitten met de werknemer. "Net na het incident moet er een gesprek zijn, maar het best ook een vervolggesprek als de emotie is weggespoeld. Zo kan die nagaan of er geen blijvende impact is op het welzijn van de werknemer."

Meest gelezen