Aalsterse praalwagen met karikaturale poppen van Joden is internationaal nieuws

De praalwagen die in de Aalsterse carnavalsstoet zondag meereed en waarop poppen van stereotiepe orthodoxe Joden stonden, haalt de internationale pers. ‘De Vismooil’n’ zijn voorpaginanieuws in onder meer de Israëlische media.

De Aalsterse carnavalsgroep De Vismooil’n pakte zondag in de carnavalsstoet uit met een praalwagen met als thema ‘Sabbatjoor’. Op de wagen stonden karikaturale poppen van Joden, met pijpenkrullen, haakneuzen en een geldkist. De uitbeelding bleef niet zonder gevolgen. Joodse organisaties dienden een klacht in tegen de carnavalsgroep. Ook de Europese Commissie reageerde en onderstreepte hoeveel belang ze hecht aan de strijd tegen alle vormen van antisemitisme.

Het voorval is al dagenlang voorpaginanieuws in de media, nationaal maar ook internationaal. “Ophef over praalwagen met Joodse karikaturen”, schrijft NRC. Iets gelijkaardigs bij NOS. “Woede over Belgische carnavalswagen met Joodse karikaturen”. 

NOS duidt de bezwaren van Het Forum der Joodse Organisaties en het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België en vult aan: “Het Nederlandse Centrum voor Informatie en Documentatie Israël deelt die bezwaren.” De NOS schrijft ook dat de burgemeester van Aalst achter de carnavalsgroep staat: “Hij zegt tegen HLN dat ze "geen kwetsende intenties hadden".”

Ook The Jerusalem Post benadrukt de uitspraak van burgemeester Christoph D’haese (N-VA): “Belgische burgemeester verdedigt carnavalsstoet die Joden toont met geld en een rat”. Het Jewish Telegraphic Agency titelt: “Belgische carnavalsstoet toont poppen met grijnzende Joden, een rat en geldzakken”. Het haalt in het artikel ook een incident uit 2013 aan.

In de stoet paradeerde toen een (andere) carnavalsgroep met een nagemaakte nazi-treinwagon, terwijl de groepsleden verkleed als SS-officieren plezier maakten en champagne dronken op populaire Duitse deuntjes: “In 2013 ontwierp een andere groep een carnavalswagen die een nazitrein voorstelde die werd gebruikt om Joden naar vernietigingskampen te vervoeren.”

Gelijkekansen-centrum Unia gaat een Aalsterse carnavalsgroep en enkele Joodse organisaties uitnodigen om te praten. Herbekijk daarover de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen