Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse handelstekort op hoogste niveau in tien jaar, tekort met China nog nooit zo groot

Het handelstekort van de Verenigde Staten is in december naar het hoogste niveau in tien jaar gestegen. Het tekort met China was zelfs nog nooit zo groot.

Een land heeft een handelstekort als het (in termen van geld) meer goederen en diensten invoert dan het uitvoert. De Amerikaanse president Donald Trump bouwde er een groot deel van zijn verkiezingscampagne op: voortaan zou het America First zijn. Eenmaal verkozen hekelde hij onder meer het handelstekort met Duitsland en China. Tegen dat laatste land voerde hij zelfs een kleine handelsoorlog.

Maar zijn protectionistische beleid kon niet voorkomen dat het handelstekort van zijn land eind vorig jaar naar het hoogste niveau in tien jaar is gestegen. Het tekort steeg in december met 9,5 miljard dollar tot 59,8 miljard dollar (zo'n 52 miljard euro).

Ook over heel 2018 kwam het handelstekort op het hoogste niveau in tien jaar tijd uit, met 621 miljard dollar. Het gaat om een stijging met 12,5 procent of 68,8 miljard dollar ten opzichte van 2017. Als de diensten worden weggelaten en alleen de handelsbalans van goederen in rekening wordt gebracht, is het tekort zelfs nog groter: 891 miljard. En dat is meteen ook het grootste tekort ooit.

De import nam in de VS forser toe dan elders, waardoor het tekort groter werd. De export had dan weer te lijden onder de hoge koers van de dollar en extra heffingen.

Ook het handelstekort in goederen met China staat op een recordhoogte: 419 miljard dollar. En ook het handelstekort met Mexico en de Europese Unie werd groter.

Meest gelezen