Videospeler inladen...

Baghouz, laatste toevluchtsoord van IS, loopt stilaan leeg

Duizenden mensen zijn de voorbije dagen het Syrische stadje Baghouz ontvlucht. Onder hen ook honderden IS-strijders en hun verwanten. Het laatste toevluchtsoord van de terreurgroep loopt stilaan leeg.

Een dikke vier jaar nadat IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in een moskee in de Iraakse stad Mosul het kalifaat heeft uitgeroepen, lijkt de terreurorganisatie het allerlaatste stuk grondgebied van dat kalifaat langzaamaan te verliezen.

Volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Koerdische strijders die met de steun van een door de VS geleide internationale coalitie de aanval op Baghouz hebben ingezet, zouden zich in dat stadje in het oosten van Syrië nog zo'n duizend IS-strijders verschanst hebben. Op minder dan een vierkante kilometer, verscholen in tunnels en kelders.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De voorbije dagen zijn dan weer duizenden mensen Baghouz ontvlucht. Vandaag zouden volgens de SDF nog eens tweeduizend mensen geëvacueerd zijn. Onder hen die Baghouz verlaten, zijn ook honderden IS-strijders en hun familieleden. Volgens reporters van het Amerikaanse persagentschap AP gedragen de vrouwen en kinderen van de IS-strijders zich daarbij vaak uitdagend en opstandig. Ze blijven IS verdedigen en schelden naar verluidt de journalisten in hun omgeving uit.

Volgens de SDF zouden ook zo'n vierhonderd vermoedelijke IS-strijders opgepakt zijn toen ze te voet Baghouz wilden ontvluchten. Onder hen Syriërs, maar ook strijders uit verschillende andere landen.

AFP or licensors

Baghouz, in de vallei van de Eufraat, wordt als het laatste toevluchtsoord van IS beschouwd. De Syrische Democratische Strijdkrachten hebben er begin deze maand hun slotoffensief ingezet. Als het stadje valt, is dat meteen ook het einde van het kalifaat in Syrië en Irak. In Irak brokkelde het laatste stukje kalifaat al in 2017 af.

Het einde van het kalifaat betekent echter niet het einde van de terreurgroep IS. Verschillende strijders zullen ondergronds voort opereren, waarschuwen analisten, en het risico op hergroepering zal blijven bestaan.

Bekijk de reportage over Baghouz uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen