Videospeler inladen...

België blijft op zoek naar 200 douaniers voor na brexit

De Federale Overheidsdienst Financiën organiseerde al op verschillende plaatsen sollicitaties om extra douaniers aan te trekken. In totaal wil het 386 extra manschappen opleiden om te anticiperen op lange wachtrijen aan de grens bij een no-deal brexit.  Het Verenigd Koninkrijk is vanaf dan geen lid meer van de douane-unie waardoor haar goederen gecontroleerd moeten worden. 

Of het Verenigd Koninkrijk via een harde of zachte brexit uit de Europese Unie stapt, heeft momenteel geen invloed op het aantal extra douaniers. De Belgische douane kan de extra manschappen hoe dan ook gebruiken. Ook wanneer de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk toch tot een deal komen, blijven de extra douaniers operationeel.

Haven van Zeebrugge

Het meest zichtbaar zijn de extra douaniers die ingezet worden om goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk te controleren aan de Belgische grens. De procedure om deze goederen te controleren kent de haven al. Het Verenigd Koninkrijk zal behandeld worden als elk land dat geen lid is van de douane-unie. De moeilijkheid zit voor de haven voornamelijk in het feit dat er door de brexit meer goederen gecontroleerd moeten worden. In de haven van Zeebrugge zijn zo’n 45 à 50 procent van de praktijken gerelateerd aan het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor verwacht men dat het volume van het aantal controles sterk zal toenemen.

Belgische bedrijven

Naast het opleiden van die extra douaniers zet de FOD Financiën ook in op het informeren van bedrijven die handelen met het Verenigd Koninkrijk. Er werden verschillende infoavonden georganiseerd en een callcenter opgericht. Via deze wegen bereikte de FOD ondertussen al meer dan 40 procent van de bedrijven.

Er zal ook een motie ter goeder trouw gehanteerd worden. Dit wil zeggen dat bedrijven die een toevallige fout maken niet onmiddellijk beboet worden. Er zal vanuit een dienstverlenende redenering gecontroleerd worden omdat men beseft dat het ook voor bedrijven niet gemakkelijk zal zijn. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen