Videospeler inladen...

Politie vraagt festivalgangers GOAT in Bree om aangifte te doen: "Alles wijst op fraude"

Festivalgangers die een ticket kochten voor het GOAT festival in Bree, met artiesten als Chris Brown op de affiche, zijn mogelijk het slachtoffer van oplichting. Het festival zou namelijk nep zijn. De politie roept mensen die een ticket kochten op om aangifte te doen. Al drie mensen hebben zich gemeld. Iemand die zich uitgeeft voor organisator van het evenement, liet de politie al weten dat iedereen zal worden vergoed.

Het nieuwe GOAT (Greatest Of All Time) Urban Music Festival dat op 8 en 9 juni in Bree zal plaatsvinden, zou weleens nep kunnen zijn. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag. Het festival pakt uit met namen zoals Chris Brown en Boef, maar de betrokken partijen zijn nog niet op de hoogte gebracht door de organisatie achter het festival. Vermoedelijk gaat het over oplichting.

Liesbeth Van Der Auwera, burgemeester van Bree, werd vorige week gecontacteerd door organisatoren van andere evenementen in ons land, vertelde ze vanochtend aan Radio 2 Limburg. 

"Zij maakten mij erop attent dat de website met namen gelanceerd was", zegt Van Der Auwera. "Zij zeiden: de line-up is vreemd, want wij weten dat die groepen op andere plaatsen geboekt zijn. Dat deed een alarmbel afgaan bij mij. De ambtenaren van het evenementenloket zijn op mijn vraag nagegaan wie de organisatie is.  Want ik weet als burgemeester dat er op mijn bureau geen aanvraag ligt.  Voor een festival van een dergelijke omvang moeten we een noodplan hebben en zijn er ook contacten nodig met de politie voor de verkeersafwikkeling. Het festival zou plaatsvinden op de terreinen waar ook Afro-Latino plaatsvindt en die zijn gelegen langs een drukke weg."

De complexe zoektocht naar de organisatoren van het festival versterkt het idee dat er iets niet klopt met het festival. "De ambtenaren van het evenementenloket zijn beginnen te telefoneren met de eigenaars van het terrein. Zij weten ook van niets. Er is contact geweest met de organisatie, een soort loodgieterijbedrijf in Nederland. Zij zeiden: wij organiseren inderdaad events, maar voor het management moet u bij een andere partij zijn. Die hebben we eenmalig aan de lijn gekregen. Zij zeiden: voor de administratieve afhandeling met het lokale bestuur hebben wij een derde partij. Wij kregen geen naam en zijn dan nog blijven bellen, maar zonder resultaat."

"Wij zetten hier een heel groot vraagteken bij"

De burgemeester van Bree is intussen naar de politie gestapt. Die vraagt tickethouders om aangifte te doen. "Mijn zorg gaat uit naar de mensen die online een ticket zouden bestellen en gedupeerd zouden zijn", zegt Van Der Auwera. Ze wil mensen ten zeerste afraden om tickets te kopen. "Alles wijst erop dat het frauduleus zou zijn. Stel dat de organisator vandaag op de proppen zou komen, dan moet er toch nog heel wat georganiseerd worden. Het event valt in de periode van de eikenprocessierups en het gebied is daar erg gevoelig voor. Dan moeten er nog maatregelen genomen worden." 

Het verhaal doet enigszins denken aan het Fyre Festival in de VS, een luxueus festival op de Bahama's dat met veel bombarie werd aangekondigd, maar dat uiteindelijk nooit plaatsvond. 

En wat mocht de organisator nu toch nog opduiken? "Alles kan", zegt de burgemeester. "Wij zijn alert, maar zetten hier toch een heel groot vraagteken bij." De website van het festival is intussen ook niet meer bereikbaar. 

(Lees verder onder de tweet.)

Oplichting of megalomanie?

Thomas Jansen, journalist bij het Belang van Limburg, ontdekte de vermoedelijke fraude, nadat hij zich vragen was gaan stellen bij de beschikbaarheid van de artiesten. "Het was opvallend welke namen ze meteen konden aankondigen: Chris Brown, French Montana, dat viel meteen op. Voor een festival dat aan zijn eerste editie begint is dat te mooi om waar te zijn", zegt hij in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Het is nog niet duidelijk of het over opzettelijke oplichting gaat of misplaatste megalomanie. Daarvoor zijn er nog te weinig aanwijzingen. De organisatie probeerde onder meer Boef te boeken, maar de vragen van het management konden ze niet beantwoorden. 

Parket opent dossier naar mogelijke oplichting

Het parket van Limburg start ondertussen een dossier op nadat enkele slachtoffers klacht indienden bij de politie. "Er moet onderzoek gevoerd worden naar de feiten", zegt Bruno Coppin van het parket: "gaat het om strafbare feiten of niet?" Strafbare feiten zouden dan bijvoorbeeld oplichting of informaticabedrog kunnen zijn. Daders riskeren een maximumstraf van vijf jaar.

Politie krijgt mail van vermeende organisator

VRT NWS heeft ook uit goede bron vernomen dat iemand een mail heeft gestuurd naar de politie waarin de schrijver spreekt als "dé organisator". Hij schrijft dat het festival niet doorgaat en dat hij iedereen zal terugbetalen. Politie en parket onderzoeken nu of dit inderdaad echt de organisator zou kunnen of een fake melding. De mail komt van een hotmailadres uit Nederland, zonder enige vermelding van telefoonnummer of woonplaats. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met burgemeester Van Der Auwera: 

Beluister het gesprek met Thomas Jansen, journalist bij Het Belang van Limburg:

Meest gelezen