Videospeler inladen...

CD&V wil handelaars verplichten om elektronisch betalen aan te bieden

Als het van CD&V-Kamerlid Leen Dierick afhangt, moeten alle handelaars een vorm van elektronisch betalen mogelijk maken. "We evolueren naar een "cashless society" waar niet iedereen altijd briefjes en muntstukken op zak heeft. De consument moet altijd de mogelijkheid hebben om zijn aankopen elektronisch uit te voeren", vindt Dierick, die hiertoe een wetsvoorstel indient. 

"Anno 2019 is het voor de consument nog steeds niet mogelijk om overal elektronisch te betalen, terwijl men dit wel verwacht", zegt Kamerlid Leen Dierick. Bovendien hebben handelaars ook veel meer mogelijkheden dan vroeger om elektronisch betalen aan te bieden, zegt ze. "Een betaalterminal is tegenwoordig zelfs niet meer nodig, denk maar aan Payconiq."

Met de kaart kunnen betalen is niet alleen een geste naar de klant toe, het is ook "veiliger voor de consument en de handelaar, met minder kans op vals geld en diefstal", zegt Dierick. Bovendien kan het helpen in de strijd tegen zwart geld, en vallen de kosten van het drukken, verdelen en vervoeren van cash geld weg.

Dierick dient nu een wetsvoorstel in dat ondernemingen verplicht om minstens één elektronische betaalmethode aan te bieden, al blijft de wettelijke verplichting dat cash betalen altijd een optie moet zijn, ook bestaan, benadrukt ze. Het voorstel voorziet in een geldboete van 26 tot 10.000 euro voor wie zich niet aan de regels houdt.

"Ongehoord"

Zelfstandigenorganisatie NSZ vindt het voorstel "ongehoord". Elektronisch betalen kost de handelaren - en zeker kleine zelfstandigen - ondanks recente prijsverlagingen nog te veel, zegt voorzitster Christine Mattheeuws. "Het elektronisch betalen moet voor de handelaar nog goedkoper en dat ongeacht de speler waarbij hij aangesloten is. Enkel zo kunnen kaartbetalingen nog verder gestimuleerd worden."

Danny Van Assche van zelfstandigenorganisatie Unizo reageert minder scherp en toont zich een voorstander van meer elektronische betalingen. Maar Van Assche wil dat de overheid eerst de verschillende betaalsystemen beter op elkaar afstemt. 

"Je hebt nu de oude krediet- en debetkaarten en veel verschillende apps om te betalen. We vragen aan de overheid om een overleg op te starten waarbij al die verschillende zaken op elkaar worden afgestemd, zodat het voor de handelaar eenvoudiger wordt om voor één van die systemen te kiezen", zegt Van Assche.

Samenzitten

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) toont begrip voor de verzuchtingen van de handelaars. “Daarom heb ik aan het Prijzenobservatorium (van de FOD Economie, red.) gevraagd om een studie te maken over de kostprijs van het elektronische betalen en hoe de markt in elkaar zit", zegt Peeters in "De ochtend" op Radio 1.

"Die studie zal in mei klaar zijn. Dan kunnen we met kennis van zaken rond de tafel zitten om tot een win-winsituatie te komen voor de consumenten én de handelaars", aldus Peeters.

De bankensector reageert positief op het voorstel. "De banksector wil samen met de handelaarsorganisaties de consument en de handelaar verder begeleiden richting het digitale betaalverkeer", schrijft bankkoepel Febelfin in een persbericht

Ook Comeos, dat vooral grote winkels vertegenwoordigt, staat positief tegenover het voorstel. De federatie stelt dat elektronisch betalen beter is voor consumenten én handelaars. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen