Videospeler inladen...

Earth en Ripley krijgen bezoek uit ISS, vrijdag keert Dragon-capsule terug naar de aarde

De Dragon-capsule is nog steeds gekoppeld aan het internationaal ruimtestation ISS, vooraleer ze vrijdag terugkeert naar de aarde. Intussen beleeft Earth een drukke week in space

De Crew Dragon-capsule werd zondag met succes aan het ISS gekoppeld. Aan boord van de capsule zijn nog geen mensen, wél de pop Ripley (genoemd naar een hoofdpersonage uit de Alien-films) en Earth, een pop met een hoog knuffelgehalte.

De voorbije dagen postten de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het ISS verschillende tweets over hoe het leven eraan toegaat, en ook een leuk filmpje over hoe de astronauten die momenteel in het ISS verblijven (onder wie Anne McClain) de Dragon-capsule invliegen. McClain maakt vervolgens kennis met Ripley en Earth, en spreekt een boodschap in voor de aardse bewoners.

Deze filmpjes laten misschien wel uitschijnen dat het allemaal simpel is, maar dat is het niet, is McClains boodschap. Ze bewijzen hoe goed werk er geleverd wordt. "Welkom in een nieuw tijdperk in de ruimte", besluit ze.  En ja, het waren drukke dagen voor Earth (zie tweets onder). 

Vrijdag volgt de terugkeer en de "splashdown" in de Atlantische Oceaan

Overmorgen begint het serieuze werk opnieuw: dan wordt de Dragon-capsule opnieuw losgekoppeld en moet ze terugkeren naar de aarde, een delicaat proces met parachutes om de val af te remmen. De landing gebeurt in de oceaan tijdens een zogenoemde splashdown in de Atlantische Oceaan. 

De ontkoppeling zelf gebeurt vrijdagmorgen rond half 9, de landing in zee is gepland voor 14.45 uur onze tijd. Het zal de laatste fase zijn van deze missie Demo-1, die bedoeld is als een experiment voor commerciële ruimtevluchten.

De missie is een samenwerking tussen de NASA en het SpaceX-concern van Elon Musk, en betekent een primeur op het vlak van commerciële vluchten. Bij deze testvlucht heeft Dragon dus geen mensen mee, maar Ripley draagt meetapparatuur die veel informatie zal opleveren over de impact tijdens de lancering. Later dit jaar zouden er dan wel echte astronauten naar de ruimte vliegen. 

Meest gelezen