Videospeler inladen...

Facebook kondigt ommezwaai aan en wil versleutelde berichten die kunnen verdwijnen: "Van dorpsplein naar woonkamer"

Facebook gaat in de toekomst meer inzetten op privacy. Dat zegt topman Mark Zuckerberg in een blogpost. Hij wil dat de berichten die worden verstuurd via de sociaalnetwerksite worden versleuteld en dat ze ook na een tijdje verdwijnen. Een deadline voor de plannen is er voorlopig niet.

"De afgelopen 15 jaar hebben Facebook en Instagram (de foto-applicatie die ook in handen is van Facebook, nvdr.) mensen geholpen om contact te leggen met mensen in de digitale versie van een dorpsplein", zo begint Zuckerberg zijn blogbericht. "Maar mensen willen steeds meer privégesprekken voeren in de digitale versie van een woonkamer. Communicatienetwerken die gericht zijn op privacy zullen in de toekomst populairder worden dan open netwerken."

En dus moet er iets gebeuren, vindt Zuckerberg. Hij wil de berichten die worden verstuurd via Facebook Messenger versleutelen, waardoor niemand van buitenaf die berichten nog zal kunnen lezen. WhatsApp - een berichtenapplicatie, die ook van Zuckerberg is - heeft al zo'n versleuteling, maar Facebook en Instagram blijven voorlopig achter. Daar wil de topman nu naar eigen zeggen iets aan doen. 

Nog opvallend: Zuckerberg wil ook dat gebruikers kunnen kiezen hoe lang berichten worden bewaard. Lees: berichten zouden na enkele weken, maanden of een jaar gewoon kunnen verdwijnen. "Mensen willen erop kunnen vertrouwen dat wat ze tegen elkaar zeggen privé is en dat berichten niet voor altijd beschikbaar blijven", zegt hij. "Dat is de toekomst en ik hoop dat we die ook zullen kunnen verwezenlijken."

Mensen willen erop kunnen vertrouwen dat wat ze tegen elkaar zeggen privé is

Mark Zuckerberg

Veel concreter zijn de plannen nog niet en Zuckerberg wil zich ook niet laten vastpinnen op details, aangezien het bedrijf dit jaar met experts erover wil praten, zo schrijft hij. Ook een deadline is er voorlopig niet. 

De maatregelen komen alleszins niet helemaal uit de lucht vallen. Facebook kreeg de afgelopen jaren steeds vaker kritiek op de manier waarop het bedrijf informatie van zijn gebruikers bijhoudt, met zelfs een hoorzitting tot in het Amerikaanse Congres als gevolg. 

Met Facebook Messenger, WhatsApp en Instagram is het bedrijf van Zuckerberg een van de grootste spelers binnen de berichtendiensten. Elke applicatie heeft meer dan 1 miljard gebruikers. 

Bekijk hieronder het item uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen