Videospeler inladen...

Groen wil vluchten tussen Amsterdam en Brussel afschaffen: "Absurd om te vliegen tussen steden zo dicht bij elkaar"

In navolging van het debat in Nederland roept Groen op om de vluchten tussen Amsterdam en Brussel af te schaffen en volop in te zetten op de trein. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd aan VRT NWS. "Het is toch absurd dat vliegtuigen met veel CO2-uitstoot tussen twee steden vliegen die zo dicht bij elkaar liggen", zegt Stefaan Van Hecke van Groen. Regeringspartij CD&V zit op dezelfde golflengte en wil onderzoeken hoe treinverbindingen korte­afstands­vluchten kunnen vervangen.

Verschillende keren per dag stijgt er in Brussel een vlucht op om nog geen uur later in Amsterdam te landen, en omgekeerd. Een vlucht waar een meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer paal en perk aan wil stellen. Oppositiepartij GroenLinks heeft voorgesteld om de vlucht af te schaffen en kreeg daarvoor de steun van de regeringspartijen D66 en ChristenUnie. 

In ons land wil Groen nu hetzelfde. "Het is absurd dat vliegtuigen vliegen met veel CO2-uitstoot op zo'n korte afstand tussen twee steden. Dus laten we het stopzetten en laten we inzetten op alternatieven. Die beter uitwerken, maar ook goedkoper maken", zegt Stefaan Van Hecke, Kamerlid voor Groen. "Het is onzinnig om een vliegtuig op te stappen om 200 kilometer verder weer te dalen, terwijl er ook treinen of soms bussen rijden."

Het is onzinnig om een vliegtuig op te stappen om 200 kilometer verder weer te dalen, terwijl er ook treinen of soms bussen rijden

Maar er is meer. Groen wil alle korteafstandsvluchten in Europa zo veel mogelijk vervangen door de trein. "Binnen Europa zou de trein de goedkoopste optie moeten zijn voor een afstand minder dan 1.000 kilometer." Van Hecke beseft wel dat er dan geïnvesteerd moet worden in de infrastructuur, maar wil bijvoorbeeld de nachttrein opnieuw invoeren en de treintickets goedkoper maken. 

Ook CD&V

Regeringspartij CD&V zit op dezelfde golflengte als oppositiepartij Groen.  Dat blijkt uit een resolutie van CD&V-Kamerleden Vincent Van Peteghem en Jef Van den Berg. Korteafstandsvluchten afschaffen, zo ver wil CD&V niet gaan, maar de partij wil wel laten onderzoeken hoe korte vluchten vervangen kunnen worden door snelle treinverbindingen, zodat vluchten over korte afstand overbodig worden.

Om die switch te bewerkstelligen, moeten de overheid, de spoorbedrijven, de luchthavens en vliegmaatschappijen volgens Van Peteghem een gezamenlijke visie uitwerken en moet worden nagegaan wat ons land kan doen om internationale hogesnelheidstreinen naar bepaalde bestemmingen aantrekkelijker te maken. Zo wil hij ook laten onderzoeken of hogesnelheidstreinen opnieuw kunnen stoppen onder Brussels Airport.

Van Peteghem wil ook dat de Belgische regering bij Europa gaat pleiten voor meer "fiscale solidariteit" tussen de verschillende vervoersmodi.  Want nu worden  er bijvoorbeeld geen accijnzen geheven op kerosine, terwijl andere brandstoffen wel belast worden. Anderzijds wil Van Peteghem ook bekijken of spoorverbindingen die in concurrentie staan met de luchtvaart geen subsidies kunnen krijgen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen