Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Honderd jaar eenzaamheid" - het boek dat niet verfilmd kan worden volgens schrijver Márquez - wordt Netflix-reeks

Streamingdienst Netflix gaat een Spaanse serie maken over "Honderd jaar eenzaamheid", de bekende roman van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez. Het is de eerste keer dat de rechten van het boek zijn verkocht voor een verfilming. "Een fantastische uitdaging, maar zeker niet simpel", analyseert regisseur Stijn Coninx.

De zonen van de overleden schrijver - Rodrigo Garcia en Gonzalo Garcia - werken mee als uitvoerend producent van de serie. "Jarenlang was onze vader terughoudend om de rechten van het boek te verkopen", zeggen ze. "Hij geloofde niet dat het verhaal kon worden verteld in een andere taal dan het Spaans en bovendien was de lengte van een film volgens hem te kort om het verhaal in te vertellen."

Onze vader geloofde jarenlang niet dat het verhaal kon worden verteld in een film

Zonen van schrijver Gabriel García Márquez

Maar nu zitten we in "een gouden tijdperk" als het over series gaat, zo zeggen de twee zonen, waarmee ze verwijzen naar de "filmistische kwaliteit" van sommige series. Bovendien vinden ook anderstalige reeksen steeds vaker hun weg naar het grote publiek. "La casa de papel", "Narcos" en "Roma" bewezen eerder al dat Spaanse films en series internationaal succes kunnen hebben.  

Bekijk hieronder de aankondiging van Netflix op Twitter en lees voort onder de tweet:

"Keuze is logisch"

"De keuze voor een serie in plaats van een film is zeer logisch", zegt regisseur Stijn Coninx, bekend van onder meer "Daens" en "Niet schieten". "Dit verhaal kan je niet brengen in een film van twee uur. Zelfs drie tot vier uur zou te weinig zijn. Er gebeurt zoveel in dat boek, je hebt de tijd nodig om dat allemaal te tonen."

Dit lijkt me een fantastische uitdaging, maar wel verre van simpel

Regisseur Stijn Coninx

Maar klopt het, dat sommige boeken simpelweg niet verfilmbaar zijn? "In de literatuur zijn er veel bladzijden die gaan over de gedachten of de verbeelding van personages", zegt de regisseur. En net dat is vaak moeilijk in een film. "Je kan niet elke gedachte of verbeelding aan bod laten komen, anders wordt het te ingewikkeld. Bovendien kunnen soms de nuances verloren gaan."

"De serie zal alleszins subliem geregisseerd moeten worden. En ook voor de vertolking zullen er grote verwachtingen zijn", besluit Coninx. "Dit lijkt me een fantastische uitdaging, maar wel verre van simpel."

Beluister hieronder het gesprek met Stijn Coninx in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Een van de grootste werken

"Honderd jaar eenzaamheid" - in het Spaans "Cien años de soledad" - vertelt in verschillende generaties de geschiedenis van de familie Buendía, die in de Colombiaanse jungle woont. In totaal zijn er al zo'n 47 miljoen exemplaren van verkocht in 46 talen. Het boek wordt beschouwd als een van de grootste werken van de 20e eeuw. 

De opnames van de serie zullen vooral plaatsvinden in Colombia. Voorts zijn er nog geen details bekend. 

Meest gelezen