Videospeler inladen...

Kom op tegen Kanker en organisatoren willen komaf maken met roken in concertzalen

Verschillende concertorganisatoren in ons land starten samen met Kom op tegen Kanker een campagne tegen roken in concertzalen. Dat is eigenlijk al verboden, maar het verbod wordt niet altijd nageleefd. Om rokende concertgangers ervan bewust te maken dat roken schadelijk is en bijzonder onaangenaam voor niet-rokers, zullen er aan de start van verscheidene evenementen voortaan polsbandjes worden uitgedeeld.

"Een concertzaal is een afgesloten publieke ruimte en daar geldt al jaren een wettelijk rookverbod", zegt Kom op tegen Kanker. "Als iemand een sigaret opsteekt tijdens een concert, roken anderen passief mee en ademen ook zij de schadelijke stoffen uit de tabaksrook in. Daarnaast zet het vaak anderen aan om er dan ook eentje op te steken. En voor je het weet, rookt iedereen mee."

Daarom slaat de organisatie nu samen met de verschillende organisatoren van concerten de handen in elkaar. "De tijden dat roken en rock-’n-roll samengingen, liggen achter ons. We willen de rook uit het concert halen en de coolheid uit de sigaret. Want iedereen heeft recht op gezonde lucht", vertelt Marc Michils van Kom op tegen Kanker.

Voortaan zullen bij de start van concerten polsbandjes worden uitgedeeld. Niet-rokers en rokers worden aangemoedigd om die tijdens de concerten te dragen. Vanavond zullen bij het optreden van Nicki Minaj in Paleis 12 in Brussel al de eerste polsbandjes worden uitgedeeld. 

Ancienne Belgique, Botanique, Democrazy, Gracia Live, Het Depot, Greenhouse Talent, Koninklijk Circus, La Madeleine, Live Nation, Paleis 12, Sportpaleis Group, STLive en Vooruit Gent doen mee met de campagne. Want de organisatoren zijn zich bewust van het probleem.

“Bij AB zijn we absoluut voorstander van deze campagne", zegt directeur Dirk De Clippeleir. "De sterkte van deze actie zit hem in het feit dat het de concertgangers zelf zijn die aangeven dat ze liever niet willen dat er rond hen gerookt wordt. Dat is altijd aangenamer dan als zaaluitbater berispend te moeten optreden."

Ook MNM en Studio Brussel zullen bandjes uitdelen tijdens hun evenementen. MNM aan de feestvierders tijdens de MNM Back to the 90s & Nillies shows, Studio Brussel aan het publiek van hun showcases.

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen