Videospeler inladen...

Legale wietproducten kopen: het kan op steeds meer plaatsen in België, maar toxicologen waarschuwen

Legale wietwinkels, ze duiken meer en meer op in ons land. Ze verkopen wietproducten waar je niet high van wordt, en dat is wettelijk toegelaten. Maar soms worden de producten ook als geneesmiddel aangeboden. Dat is niet alleen verboden, maar ook potentieel gevaarlijk.

Gedroogde bloemtoppen voor potpourri of CBD-olie met een ontspannend effect, het zijn enkele van de cannabisproducten die in wietshops perfect legaal over de toonbank gaan. Zolang het product minder dan 0,2 procent THC bevat - de psychoactieve stof in cannabis -, word je er namelijk niet high van.

Soms wordt de olie gepromoot als medicijn dat kan helpen bij chronische pijn. Dat is wél verboden want cannabisolie is geen erkend geneesmiddel in ons land.  Bovendien waarschuwen toxicologen dat er geen systematische controle gebeurt op de samenstelling van het product.

"Een plant is een heel dynamisch organisme. Het gehalte THC en CBD varieert. Ik betwijfel of men het altijd hard kan maken dat het gaat over een legaal en medicinaal product omdat het THC-gehalte onder de 0,2 procent zou zitten", stelt professor Jan Tytgat (KU Leuven).

Sommige wietshops trachten dat op te lossen door hun producten te laten controleren door een laboratorium, met de nodige certificaten. "Op deze manier zijn we zeker dat we onder de wettelijke waarden liggen en kunnen we naar de klant transparantie bieden", zegt Nicolas Bouverie die een shop uitbaat in Kortrijk.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen