Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse miljardair Michael Bloomberg geen kandidaat voor het Witte Huis

Michael Bloomberg is niet van plan om zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. De miljardair en voormalige burgemeester van New York stelt dat hij zich wel ziet winnen van de huidige president Donald Trump, maar acht de kans klein dat hij de Democratische nominatie kan binnenhalen.

Bloomberg (77) speelde maandenlang met de gedachte om zich kandidaat te stellen voor de Democraten. Zo reisde hij naar enkele staten waar de eerste voorverkiezingen plaatsvinden en stelde hij een ploeg van ervaren politieke adviseurs samen. Maar uiteindelijk heeft hij beslist om niet in de race naar het Witte Huis te stappen.

Bloomberg is er nochtans van overtuigd dat hij zou kunnen winnen van president Trump, maar eerst zou hij de Democratische nominatie moeten binnenhalen. Interne peilingen wijzen erop dat zijn kansen daar erg klein zijn, zeker als ook Joe Biden zich kandidaat zou stellen. De twee mannen verdedigen gelijklopende gematigde standpunten.

Oude blanke man

In een column schrijft Bloomberg dat het bijna onmogelijk is om de nominatie binnen te halen "in zo'n groot veld" aan kandidaten. Bovendien steekt hij als oude blanke man met sterke banden met Wall Street, heel erg af tegen de andere kandidaten, onder wie veel jonge politici van diverse achtergrond en vrouwen.

Intussen hebben al meer dan tien politici zich kandidaat gesteld voor de Democratische voorverkiezingen. De bekendste zijn Bernie Sanders, de onafhankelijke senator die in 2016 Hillary Clinton danig het vuur aan de schenen legde, en Elizabeth Warren, eveneens senator.

Het was niet de eerste keer dat Bloomberg eraan dacht om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Bij eerdere verkiezingen wilde hij dat als onafhankelijke doen. Bloomberg zal zich naar eigen zeggen wel inzetten voor de Democratische campagne tegen Trump. Daarnaast wil hij zich ook nog meer inzetten voor de strijd tegen de klimaatverandering en het wapengeweld in de VS.

Meest gelezen