De Sohae site in 2012

Noord-Korea bouwt lanceerplatform weer op

Noord-Korea heeft zijn belangrijkste lanceersite opnieuw opgebouwd. Dat zeggen Amerikaanse en Zuid-Koreaanse analisten op basis van satellietbeelden. Noord-Korea beloofde de site te ontmantelen, na een eerste ontmoeting met de Amerikaanse president Trump vorig jaar. Maar nadat de gesprekken stil vielen, stopte Noord-Korea ook met de afbraak. Intussen zou de site dus weer opgebouwd zijn. 

De beelden zijn afkomstig van satellieten en worden via de VS en Zuid-Korea nu wereldkundig gemaakt. Daarop is te zien dat de site in Sohae opnieuw opgebouwd is. Sohae is sinds 2012 de belangrijkste satellietlanceringssite in Noord-Korea. De site is ook gebruikt voor het testen van motoren voor raketten die in staat zijn om de VS te bereiken. Maar ballistische raketten zijn er nooit afgevuurd.

De belofte om de site te ontmantelen, moest het vertrouwen tussen Washington en Pyongyang opnieuw verbeteren. Maar naarmate de gesprekken met Trump stokten, talmden de Noord-Koreanen met de afbraak van de site.

Nu dreigt de VS met meer sancties tegen Noord-Korea als het land de afspraken rond ontmanteling niet toepast.

Meest gelezen