Videospeler inladen...

Olie-industrie: Ooit de trots van Venezuela, nu in zware problemen

Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld. Dat maakte het jarenlang tot het rijkste land van Latijns-Amerika. Maar staatsoliebedrijf PDVSA kreunt onder corruptie, inefficiëntie, een verregaande politisering en de Amerikaanse sancties. De VRT NWS-ploeg trok naar de olieraffinaderij van El Palito aan de Caraïbische kust, de vierde grootste van het land.

Het is een schril contrast: de palmbomen, het hagelwitte zand, het lichtblauwe water, maar ook een kolossaal en monsterlijk kluwen van buizen, schoorstenen, pijpen, rookpluimen, opslagtanks en meer buizen.  Dit is de olieraffinaderij van El Palito, de vierde grootste van Venezuela maar in zwaar verval.

AP2002

We kunnen spreken met Fredy Alvarado, een vakbondsman die er al 42 jaar werkt en de toestand gaandeweg heeft zien verslechteren. "De situatie is erg jammerlijk. In 2007 beloofde Rafael Ramirez, de toenmalige voorzitter van PDVSA aan president Hugo Chávez, om dagelijks 4.800.000 vaten te produceren, nu produceren we er 800.000 per dag, nog geen miljoen dus."

Als belangrijkste oorzaken noemt Alvarado: de corruptie, de inefficiëntie en de politisering van het bedrijf waarbij bijvoorbeeld ervaren petrochemische ingenieurs werden vervangen door vertrouwelingen van de regering. "70 procent van de mensen die hier werken, zijn tegen de manier waarop onze raffinaderij bestuurd wordt", zegt hij zuchtend.

Fredy staat in voor de kwaliteitsbewaking van de olie in een laboratorium van de raffinaderij. Vroeger was de olie-industrie een gegeerde werkplek, vertelt hij. "Je kon er goed je brood verdienen en kreeg er veel voordelen, zoals een huis, een auto, een lening…enzovoort." Maar hun loon is in al die jaren hetzelfde gebleven, waardoor je er door de hyperinflatie maar moeilijk van kan rondkomen.

"Een bijkomend probleem, zijn de Amerikaanse sancties", gaat Alvarado voort. "Veel van het materiaal dat we nodig hebben om onze olie te verwerken komt uit de Verenigde Staten. Daar kunnen we niet meer op rekenen." En dan is er nog het gebrek aan onderhoud in de raffinaderij waardoor in El Palito maar aan 30 procent van de totale capaciteit wordt geproduceerd.

Dat de Amerikanen achter de Venezolaanse olie zitten, is voor deze ervaren "petrolero" zonneklaar. 

"Natuurlijk ben ik bang voor een militaire interventie. Als de VS iets wil, zal het dat krijgen", zegt Alvarado. Maar hij hoopt dat het zover niet zal komen. Toch vindt hij ook dat de socialistische regering zelf verantwoordelijk is voor de crisis in de oliesector. "Laat nieuwe verkiezingen maar verandering brengen, want de regering van de voorbije jaren heeft ons door hun wanbeleid zwaar in de problemen gebracht", besluit Alvarado.

Meest gelezen