Videospeler inladen...

Onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van politicus Lode Vereeck geseponeerd 

Het onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van politicus Lode Vereeck (Open VLD) is afgesloten zonder gevolg. "Er zijn onvoldoende aanwijzingen van strafbare feiten", zegt het parket van Limburg.

In oktober vorig jaar was er bij het parket een klacht binnengelopen van de Universiteit Hasselt over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Lode Vereeck tegenover studentes. Aan de Universiteit Hasselt geeft Vereeck economie, maar op het ogenblik van de aangifte was hij met ziekteverlof (en dat is hij nog steeds). "Ik heb geen vinger naar iemand uitgestoken of expliciet taalgebruik gehanteerd", reageerde Vereeck toen.

Het parket opende daarop een vooronderzoek. Maar sluit dat nu af zonder gevolg. "Er zijn te weinig concrete aanwijzingen van strafbare feiten", klinkt het. 

Er zijn te weinig concrete aanwijzingen van strafbare feiten

Parket Limburg

Naast docent is Vereeck ook politicus voor Open VLD. Toen de heisa uitbrak - vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen - deed hij ook een gooi naar de burgemeesterssjerp in Diepenbeek. Vereeck noemde het ook een "politieke beschadigingsactie". Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten maande hem toen aan om "terughoudend campagne te voeren", maar Vereeck bleef wel lijsttrekker. Na de verkiezing besliste Vereeck om voorlopig geen schepenambt op te nemen, hij zal dat pas na drie jaar doen. 

Lode Vereeck is tevreden dat het onderzoek geseponeerd is

Advocaat Luk Delbrouck

Vereeck zelf is opgelucht zegt zijn advocaat Luk Delbrouck. "Hij is tevreden dat het onderzoek, dat toch uitvoerig was, geseponeerd is. Het is geen seponering om opportuniteitsredenen, maar wel door het feit dat het Openbaar Ministerie van mening is dat er onvoldoende bewijzen zijn." Vereeck zelf bekijkt nog of en welke stappen hij verder zal zetten. Hij blijft erbij dat de timing van de klacht geen toeval was. 

UHasselt zet onderzoek voort na nieuwe aangiftes

De universiteit zal zich nu verder over de zaak buigen, laat Luc De Schepper, de rector van UHasselt weten. "Een interne, onafhankelijke tuchtcommissie binnen de universiteit zal de zaak nu verder onderzoeken", zegt de rector. De tuchtcommissie, die bestaat uit zes professoren en wordt voorgezeten door de vicerector, moet binnen de 90 dagen een uitspraak doen. De mogelijke sancties lopen ver uiteen, van geen sanctie tot een mogelijk ontslag. 

Het parket heeft nog nieuwe klachten en verklaringen van studenten opgenomen, waar wij niet van op de hoogte waren

Luc De Schepper, rector van UHasselt

Er zitten nieuwe elementen in het vooronderzoek, zegt de rector, waardoor het nu zeker nodig is om de zaak tuchtrechtelijk te bekijken. "We hebben geleerd uit het dossier dat het parket nog nieuwe klachten en verklaringen van studenten opgenomen heeft waar wij niet van op de hoogte waren. Voor ons is het ook nieuw dat de klachten heel herhaaldelijk waren en over een lange periode liepen", zegt De Schepper.

Het tuchtonderzoek van de universiteit is eigenlijk de logische volgende stap, zegt de UHasselt. "Het was wel te verwachten dat wanneer het parket het onderzoek zou seponeren, dat de universiteit verder zou gaan met het dossier", reageert ook de advocaat van Vereeck.

Open VLD laat in een korte reactie weten dat ze de beslissing van het parket bekijken. "We zullen nu intern bekijken wat dit betekent voor de toekomst en geven geen verdere commentaar."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen