Videospeler inladen...

Verrassend effect van hittegolf in Australië: zoutmeer kleurt knalroze

Het zoutmeer in Westgate Park, nabij de Australische stad Melbourne, tekent zich sinds enkele weken opvallend duidelijker af in het landschap. De dieproze kleur van het meerwater is het resultaat van een pigment dat de algen op de bodem afscheiden bij hun fotosynthese.

Er zijn verschillende factoren, waaronder de omgevings- en de watertemperatuur, het zoutgehalte, de diepte van het meer en de combinatie van algensoorten, die de afscheiding van het pigment in de hand werken. Na de zomerse hittegolf is het water zouter dan gewoonlijk. De algen reageren daarop door extra veel pigment af te scheiden om zich te beschermen.

Westgate Park is niet de enige plek in Australië waar het water roze wordt. Een tiental andere afgelegen plaatsen in het noordwesten van de staat Victoria staan bekend om deze attractie, maar ook elders zoals in het westen van Australië zijn er dergelijke trekpleisters.

Volgens de dienst die de parken in de Australische staat Victoria beheert, kleurde het zoutmeer van Westgate Park voor het eerst roze in december 2012. Sindsdien deed het natuurverschijnsel zich elke zomer voor. Waarom juist in 2012, is volgens dezelfde bron wellicht te wijten aan het complexe evenwicht dat nodig is om het pigment te produceren in het water.

Dit jaar is het water half februari verkleurd, en waarschijnlijk zal het tot in de (lokale) herfst zo blijven. Wie het fenomeen nog wil bewonderen, wacht dus best niet tot het weer omslaat: verkoeling en neerslag beïnvloeden de fotosynthese en doen de roze kleur verwateren. 

Meest gelezen